Напоследък все повече четем за всякакви „смарт“ устройства – през телефони и часовници до коли и дори цели сгради. Затова и не е учудващо, че започнаха да се появяват и предложения за „умни“ багажи. Багажът е нещо, което отдавна се нуждае от сериозна иновация. Последният голям пробив – куфарите с колелца – беше направен през 1970.

Редица стартиращи компании и реномирани фирми за куфари и пътни чанти изглежда внезапно осъзнаха пазарната ниша и започнаха да добавят редица подобрения към своите продукти – Wi-Fi хотспотове, Bluetooth свързаност, SIM-карти, GPS, вградени батерии и дори двигатели. На хоризонта се задават багажи, които дори фантаст като Айзък Азимов не би могъл да си въобрази. По-долу може да видите кратък списък с най-обещаващите „смарт“ багажи, които се разработват в момента.

Bluesmart Carry On – багажът, с който сте неразделно свързани

irobot1

Bluesmart е стартъп компания, която успя да събере финансиране от 2 млн. долара от над 10 000 поддръжника с идеята си за умен багаж чрез сайта за групово финансиране (crowdfunding) Indiegogo.  Размерите на „смарт“ куфара са 54,5 х 35,5 х 23 см. Той идва с вградена 3G SIM карта от Telefonica, GPS и Bluetooth, така че можете да следите местоположението му с помощта на специално мобилно приложение, ако чантата ви се загуби. Приложението ви дава възможност да отключвате и заключвате багажа от разстояние, както и да получавате съобщение, ако куфарът ви се окаже прекалено далеч от вас. Bluesmart идва с вграден кантар, за да избегнете излишните такси за надхвърлен лимит за тегло по летищата. Куфарът има и вградено зарядно за телефони и други устройства. „Смарт“ багажът струва 450 долара.

 

Trunkster: Повече технологии, по-малко цип

irobot2

Trunkster, е друг стартъп, който събра над 1,3 млн. долара за идеята си чрез сайта за групово финансиране Kickstarter. той предлага куфари с вграден цифров кантар, батерии за зареждане две USB устройства и GPS проследяване. Чантите имат също и уникална и оригинална черта: пълна липса на ципове. Вместо тях, чантите Trunkster разполагат с „плъзгащи врати“, за да се осигури лесен достъп до вашите вещи. Цената на умните куфари на Trunkster са около 350 долара.

 

Coolpeds – багажът скутер

irobot3

Всеки от нас е мечтал да има някакъв начин да се придвижи бързо през летището, особено когато закъснява за полет. Американската компания Coolpeds, създаде средство именно за това – багаж, който може да се превърне в скутер. С него можете да развиете скорост до 20 км. в час. Оригиналното превозно средство тежи 7.9 кг. и струва 600 долара.

 

Nirobot4eXstep и портативния стол

Някои от вас може да не искат скутер, а само стол, на който да могат да седнат да починат в претъпканото летище. NeXstep е багаж именно за такива хора – дръжката му може да се превърне в сгъваем стол, на който да подпрете багажа или да поседнете. Цените на NeXstep започват 225 долара.

 

 

 

 

Hirobot5op ви следва навсякъде

Следващия „умен“ багаж в нашия списък се нарича Hop. С него вече няма да ви се налага да мъкнете тежък багаж с вас из летища и гари. Както можете да видите от видеото Hop използва Bluetooth технология, за да ви следва навсякъде, където ходите. Ако ви се наложи да го оставите някъде, „смарт“ багажът ще се самозаключи и ще остане на място докато не го приберете. За момента Hop е все още само прототип, но се очаква да скоро да стартират и продажбите за крайни клиенти.

 

 

 

Pluggage – по малко от всичко

irobot6Базираната в Париж компания Делсей създава линия умни куфари, която трябва да излезе до средата на 2016. Те предлагат най-голям набор от нововъведения. Сред предложенията им: идентификация с пръстови отпечатъци, които заключват или отключват куфара; възможност за проверка дали куфарът е заключен по всяко време; вътрешно осветление, така че съдържанието на куфара да бъде видимо на тъмно; известие когато куфарът се товари на самолета; вграден високоговорител, за да можете да слушате музика на път и др. Все още няма обявена цена, но според The New York Times тя ще бъде около 600 долара.

 

 

 

 

 

 

Samsonite

irobot7

Ветеранът производител на куфари Самсонайт си сътрудничи със Самсунг за създаването на умен куфар, който е повече от просто една „джаджа”. Куфарът ще се регистрира сам на летището, като Самсонайт вече има договорени партньорства с авиокомпаниите Емирейтс, Луфтханза и КЛМ Ер Франс. Освен това багажът на Самсонайт ще се придвижва сам и ще следва собственика си на разстояние от 15 см. навсякъде из летището.

По материали на Reuters