Всеки притежател на смартфон с хубава вградена камера рано или късно бива изкушен да поснима обекти и детайли „отблизо“, ама наистина отблизо! И как не? Колкото по-фини са картините, колкото по-близки са плановете и по-детайлни гледките, толкова повече се очароваме от това колко интригуващ и вълшебен е светът, в който живеем. Взираме се в подредбата на нишките в плата, откриваме невидимите грапавини на уж гладките повърхности, изтръпваме пред гигантските власинки на насекомите….

Макро-снимането изисква своите специални обективи и не случайно такива се продават както за големите, професионални и полу-професионални фотоапарати, така и за малките камери на смартфоните. Ако смятате, че не е оправдано да правите такъв разход, школата „направи-си-сам“ вече е сътворила доволно много идеи, затова ето няколко предложения как може да се снима „отблизо“ с подръчни средства.

Стара шпионка

Нали знаете как се вижда гостът пред вратата, когато звъни и поглеждаме през шпионката. Ето това се казва увеличение! Ако някой съсед прави ремонт и изхвърля старата си врата, възползвайте се от момента – вземете шпионката! Опитайте снимки с този „обектив“ и ако ви допадат, можете да помислите как по-трайно да прикрепите шпионката към телефона.

Снимка: Wonferhowto.com

DVD устройство или лазерна показалка

Ако нямате шпионка под ръка, не бързайте да си купувате. Ако имате старо DVD устройство, което събира прах някъде по шкафове или мазета, извадете го – там също има лещи като за макро-снимки! Стара лазерна показалка, ако някога сте използвали, също има вградена леща. Изтръгнете ги (внимателно, все пак) и ги  приложете към камерата на смартфона.

Капка вода

Ако сте достатъчно смели, можете да опитате това: капнете една капка вода върху лещата на камерата на смартфона. Да, една капка вода може да се превърне в истинска макро-леща! Това работи много добре с водоустойчивите телефони. Е, ще изисква малко гъвкавост, за да се направи снимка, но пък резултатът ще е невероятен!

Снимка: Wonderhowto.com

Очила

Освен шпионка и лещи от DVD, работа като макро-обектив могат да свършат и нечии стари очила, особено такива, които вече никой не използва – например заради счупена рамка. Напоследък у нас са много модерни евтини очила, които се продават на сергии по улицата и по пазарищата. Мнозина ги купуват, а те лесно се трошат. Как да не се възползва човек?

Насочете стъкло от очила към обекта, а през него надникнете с камерата на телефона си. Какво ли ще се получи?

Еднократен фотоапарат

Фотоапаратите за еднократна употреба могат да ви снабдят с лещи за макро-снимки, след като изпълнят своя дълг и се „пенсионират“.