”Средно всеки активен потребител прекарва по 1,72 часа на ден в социални медии…Притеснителното е, че тенденцията е позитивна – тоест това време расте.“*

Замисляли ли сте се, че висенето във Facebook изяжда не малка част от и без това вечно недостигащото ни време, че информацията, която консумираме там става все по-безсмислена, а споровете онлайн всъщност рядко са разговор по същество независимо от темата и почти никога не водят до някакъв резултат?

Ако отговоряте на поне един от тези въпроси положително, вероятно с интерес ще прочетете няколко препоръки за това как да се измъкнем от морето ненужна информация в социалните мрежи и как да консумираме с мярка, за да имаме повече време.

Съветите за това как да променим навиците си на потребители в социалните мрежи работят „безотказно“, твърди журналистът на свободна практика и онлайн предприемач Асен Георгиев. Той ги е изпробвал лично, преди да ги разкаже в своята история „Facebook (в) почивка“.

700_2647

Асен Георгиев има награди от две издания на Mtel Media Masters

До 2014 г. Асен пише за вестник „Капитал“ с ресори: нови технологии, интернет бизнес и предприемачество. Преди това е писал също за вестниците „Дневник“ и „Капитал Daily“, за списанията „PC Mania“, „Мениджър“ и други. От 2014 г. развива два електронни магазина. Съосновател е на образователната инициатива за индивидуално менторство ABLE Mentor.

Признава, че доскоро е защитавал тезата, че Facebook е платформа, която не е нито добра, нито лоша – зависи кой как я използва. Но вече не е на това мнение. За себе си казва, че харесва позитивните хора, планината и добрата бира. И явно ги предпочита пред това да си губи времето онлайн. Защо? Ще разберете от „Facebook (в) почивка“.

Историята е част от книгата „Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето“, която беше издадена в края на миналата година по инициатива на Мтел от издателство „Колибри“ и по повод 20 години от първия GSM разговор в България. В нея победители от журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Mtel Media Masters разказаха в истории своите гледни точки към миналото и сценариите си за бъдещето на все по-технологичния ни свят.

Вече ви представихме тук някои от тези истории. Днес ви предлагаме малка част от „Фейсбук (в) почивка“, а цялата история прочетете в книгата. Електронното издание може да бъде свалено от сайта на Мтел. Книгата е достъпна и в онлайн книжарницата на „Колибри“, както и на сайтовете на партньорски онлайн книжарници на издателството.

„Facebook (в) почивка“

Плати сметката – когато излезете навън с приятели и всички започнат да си зяпат в телефоните, направете уговорката, че всички ще оставите телефоните си на масата един върху друг. Който пръв посегне без причина към смартфона, плаща сметката. Дисциплиниращо и финансово полезно за хората с по-силна воля.

Премахни от телефона – изтрийте приложенията на социалните мрежи, които ползвате от телефона си. Ако сте твърде привързани, може да започнете с изключване на мобилния интернет за през деня. Спирането на постоянния достъп до Фейсбук например има изключително силен ефект.

Сложете си лимит – инсталирайте софтуер на браузъра си, чрез който можете да нагласите дневен лимит за ползването на определен уебсайт. Аз започнах с 15 минути Facebook на ден. Първите дни ми се струваше малко, защото често ми се налага и да работя в социалната мрежа – администрирам групи, комуникирам с доста хора по различни проекти и т.н. След няколко дни обаче времето започва да стига, защото човек се фокусира само върху важните неща.

*(Георгиев, А. Facebook (в) почивка.//Преплетени линии – 20 истории от миналото за бъдещето. София, 2015, с. 105