Добро качество, разумен набор от функционални възможности и ниска цена без изпадане в култ към марката – Huawei P8 Lite е приятен и удобен смартфон, който осигурява всички желани от едно „умно“ устройство функции, без да натоварва джоба. Отличителна е неговата висококачествена камера, съчетана с фини възможности за създаване на снимки и мултимедия с елементи на професионално снимане. Те потвърждават, че китайската марка хич не се шегува в амбициите да се нареди сред големите имена на смартфон-пазара.

Елегантен дизайн

Металическа рамка, 143×70.6×7.7 мм, 131 г

Дизайнът е едно от основните направления в стратегията на Huawei да се мери с големите марки в смарт-фон-индустрията. Подобно на луксозния си събрат P8, малкият Huawei P8 Lite е красиво изработен, с леко „ъгловат“ облик, твърди и резки ръбове и заоблени – с малък радиус – ъгли.

DSC_2557small

Изглежда строго. Металическата рамка е приятна на допир, а задният панел, макар да е пластмасов, сполучливо наподобява металическия блясък на по-висококласния P8:

DSC_2551small

Тук има някои специфични елементи от дизайна, които не се забелязват лесно на пръв поглед; такава е например малката пластина от черно стъкло на задния панел, в горния му край, където са поместени задната камера с придружаващата я LED светкавица:

DSC_2549-small

Предният панел пък е покрит открай докрай със стъкло, изчистен, само с едно лого в долната част. Безспорно семпъл, стилен дизайн, какъвто срещаме при високия клас устройства!

DSC_2577small

Бутонът за включване/изключване и този за усилване и намаляване на звука са единствените физически бутони в този телефон. Те са разположени на дясната странùца. Трябва да се признае, че бутонът за включване и изключване е смущаващо малък. Той не може да бъде натиснат по случайност, което е добре, но ще ви създаде известни емоции, ако имате едри пръсти.

DSC_2576small

Ако „не внимавате“, скоро ще установите, че при неактивен телефон двойното натискане на бутона за звука светкавично отваря камерата и моментално прави снимка.

Като цяло Huawei P8 Lite е солиден, добре проектиран телефон, красив и елегантен.

Екран

5-инчов; 1280×720, IPS LCD

5-инчовият екран на Huawei P8 е ограден от лека рамка и заема доста голяма част от предния панел. Това е фин и хубав екран, ярък, с добро цветово възпроизвеждане. Той се вижда добре и под ъгъл и може да се използва във всякакви светлинни условия. Някои го считат за мизерен, главно заради относително ниската му резолюция от 1280×720, но когато видим как изглеждат на него софтуерът, снимките ни и видео-клиповете, става ясно, че изобщо няма драма с качеството на визията при Huawei P8 Lite и той истински радва окото.

DSC_2578small

Потребителският интерфейс „Emotion” („Емоция“) на Huawei осигурява някои възможности за настройване на цветната температура на екрана, така че човек може да направи картината „по-топла“ или „по-студена“ в зависимост от предпочитанията си. Регулирането става чрез „плъзгач“ в менюто за управление на дисплея. Това компенсира „вродената“ склонност на устройството към по-топли цветове и специално към магента.

DSC_2586-compare

Същият интелигентен потребителски интерфейс се грижи и за възможността за увеличаване на читаемостта на дисплея в условия на директна слънчева светлина.

Цветовото възпроизвеждане заслужава уважение. Цветовете се репродуцират отлично – силни, ярки, наситени. Те може да изглеждат дори „остри“, но няма спор, че хубавите изображения се виждат с чудесна детайлност и дълбочина. Черното е наситено и плътно, бялото е искрящо и сияйно.

Камера

13 mp основна камера, f/2 леща; 5 mp задна камера; LED светкавица; снимане на видео и таймлапс

Вградената задна камера е една от най-силните страни на този телефон. Тя е 13-мегапикселова с с f/2.2 лещи, проектирани да осигуряват по-добър образ при ниска осветеност и с намаляване на шума. Въпреки, че при по-бюджетните телефони обичайно камерата е „чист компромис“, тук няма отстъпка от качеството.

DSC_2547small

Фокусирането при P8 отнема около секунда, което на някого може да се стори бавничко. Изглежда като своеобразно „замисляне“ преди намиране на правилния фокус. Това е поносимо, ако потребителят не „преследва“ кадри при бързо променящи се условия. За движещи се обекти пък си има функция за проследяващ фокус.

Усъвършенстваните функции за снимане на „професионални“ снимки са застъпени от HDR, панорамен режим, многоточково фокусиране, добавяне на воден знак. Има и някои специални режими на снимане като черно-бяло, „ретро“ (комбинация от „сепиа“ с леко рамкиране и ефекти на състаряване), полу-обезцветено, с подсилени цветове и др.

DSC_2588small

Впечатляваща е функцията за снимане „beauty”, която прави допълнителни настройки за подобряване на заснеманото изображение, най-вече при снимане на лица. Тя се съчетава много добре с 5-мегапикселовата предна камера при заснемане на селфита.

DSC_2597small

„Beauty” прави подобрения (хей, само някой да не се обиди!) като избелване на зъбите и кожата, изтъняване на лицето, премахване на тъмни кръгове под очите.

Забавление с елементи на професионално снимане е осигурено пък от менюто за правене на видео. Функцията за заснемане на таймлапс е пристрастяващо удоволствие и при известна доза хитрина потребителят действително може да създаде висококачествени и професионално изглеждащи клипове.

Софтуер, хардуер и производителност

Осем-ядрен чип HiSilicon Kirin 620, 1.2 GHz, 2GB RAM

Huawei P8 Lite работи с операционна система Android Lollipop 5.0, която компанията е надградила със собствения си потребителски интерфейс „Emotion”. DSC_2589small

Като цяло софтуерът на този телефон е организиран така, че изглежда подреден, спретнат, непретрупан. Сред съвременните телефони, където има тенденция за „претоварване“ с всевъзможни приложения, „емоционалният“ интерфейс на Huawei създава усещане за чисто, фино и подредено пространство.

DSC_2567small2

Предварително инсталираните приложения са подбрани доста разумно. Има FM радио и семпъл диктофон, „увеличителна лупа“ за задната камера, базов файлов браузер, фото-галерия, приложения за слушане на музика и гледане на видео, както и т. нар. приложения за производителност – календар, клиент за електронна поща, система за водене на бележки.

DSC_2568small

Сред „бързите“ функции, с каквито все повече смартфони се отличават на пазара, тук прави впечатление възможността за моментална снимка. Ако искате кадър веднага и няма време за включване на телефона, отваряне на менютата, активиране на камерата – можете да направите това по бързия метод; просто насочете и бързо натиснете два пъти големия продълговат бутон за звука – екранът светва, щрак – снимката е готова за секунда!

Изчислителната мощ на телефона разчита на осем-ядрен процесор Kirin 620, което му дава сила да работи спокойно с най-популярните и често използвани задачи – разговори, е-поща, браузване, слушане на музика, работа с документи. Вградената памет е 16 GB, което е достатъчно за ежедневните нужди на повечето потребители – може би с изключение на такива, които са склонни да прекарат целия ден в снимане на фотоси и видео. За тях има слот за допълнителна памет – micro SD до 32 GB.

Говорителите са поставени на долната страна на телефона, от двете страни на micro USB порта.

DSC_2554small

Това е удобно, защото когато потребителят гледа видео и държи телефона с ръка, дланта не покрива говорителчетата и звукът се чува ясно.

Свързаност

Huawei P8 Lite може да работи с две SIM карти, като покрива честотните ленти GSM 850/900/1800/1900, борави и с 3G мрежи. Наред с това, разбира се, може да се свързва към локални Wi-Fi мрежи. Обменът на данни с други устройства е подсигурен от Bluetooth и другата технология за безжичен пренос на информация – NFC.

Батерия и пестене на енергия

2200 mAh, до 29 часа работа

Използвана умерено, батерията на P8 Lite може да издържи деня спокойно, без устройството да притеснява притежателя си със заплаха да угасне в неподходящ момент. Ако се изключат повечето софтуерни задачи и устройството се остави в базов режим, т.е. основно за разговори и съобщения, тогава може да издържи до 29 часа.

DSC_2570small

Зареждането трае доста дълго, близо 3 часа.

Интерфейсът „Емоция“ на Huawei предлага някои чудесни възможности за управление на енергопотреблението. Калкулаторът за енергийна консумация не само изчислява колко време може да работи смартфонът с наличния заряд, но и предлага възможности за бърза оптимизация – лесно меню за изключване на ненужните текущи приложения с цел пестене на енергия. Там софтуерът показва за всички налични програми до каква степен всяка от тях е „енергийно интензивна“ и консумира много ток.

battery

Накратко, ако P8 Lite се зарежда всяка вечер и не се претоварва от работа, това е достатъчно, за да работи услужливо цял ден.

Резюме

Не, не е за подценяване устройство като Huawei P8 Lite! Макар да не е дело на ултра-престижна марка, той идва с чудесни показатели, които го правят отличен базов смартфон. Приятен дизайн с елементи от високия клас телефони, отлична 13 mp камера с впечатляващи творчески способности, дисплей с отлични цветове, изчистен и подреден софтуер – какво повече може да иска човек?!

Видео-ревю на Huawei P8 Lite

Ако това ревю ви е харесало, споделете го! :)