Започна предстартовото броене до началото на Световния мобилен конгрес в Барселона, Испания. Мобилният конгрес, или накратко MWC, е най-голямото събитие в Европа, което събира хиляди компании от света на мобилните комуникации на едно място и начертава технологичната карта на бъдещето. Тази година в огромния конгресен център се очакват около 60-70 хиляди души, които ще си говорят за технологии. Ние ще следим новините от конгреса и ще ви информираме за всичко, което се случва там. Ако искате да сте в крак с новостите от технологичната сфера, абонирайте се за нашия нюзлетър, чрез който всеки ден ще получавате най-интересните новини от конгреса в Барселона.

DSCF2551

Конгресът в Барселона дава възможност да свериш технологичния си часовник.

Защо е толкова важен конгресът в Барселона?

Всеки, който гледа сериозно на мобилните комуникации, отива на MWC. Там стъпват всякакви хора от сектора от шефове на най-високо управленско ниво през търговски представители, софтуерни разработчици, маркетингови гурута – ама наистина всякакви хора! Всеки от тях ще прекара поне около 30 часа в обикаляне из изложбените зали и гигантските щандове, подобни на самостоятелни офиси. Ще има хиляди лични срещи, дискусии, зрелищни демонстрации. Всеки ще изпива по десетки кафета на ден.

DSCF2562

Няма много време за кафе, когато бързаш да отразиш всички новости около конгреса в Барселона, но организаторите все пак са се погрижили за кофеинова пауза.

Изморително и изтощително, това е събитието, на което човек може да се потопи в бъдещето. Може за пет дни от годината да сграбчи с пълни шепи необятните и немислими възможности, които технологиите на утрешния ден ще дават на хората след няколко години. Може да надникне в други, бъдещи епохи, които и най-смелите писатели от света на научната фантастика не са дръзнали да си представят. Тук се показват „умни“ домове, които сами посрещат собственика си и му отварят вратата, велосипеди, които в реално време „обсъждат“ здравето на колоездача с неговия личен лекар, и какви ли не други технологични иновации. Невероятно преживяване!

В допълнение очакваме да се срещнем и с най-новите модели смартфони за тази година. Със сигурност знаем, че Samsung ще представят своя нов Samsung Galaxy S7, а от LG очакваме да видим новия G5. Надяваме се, че от Sony, HTC и Huawei също ще имат с какво да се похвалят.

DSCF2707

Видяното в Барселона те оставя без дъх, защото изложбените зали са огромни.

Всеки човек днес използва някаква мобилна технология и всеки е потенциален потребител на уникалните разработки, които технологичната общност създава и ще показва на мобилния конгрес. Това обаче е само едната страна на медала.

Всеки от нас работи някъде. Каквато и да е дейността му, независимо дали е мозъчен хирург или разносвач на пици, бъдещето на технологиите ще е определящо за това, което прави, за същността на работата му и дори за оцеляването или фалирането на фирмата, в която работи. Не вярвате? Виждаме какво прави Uber с такситата по цял свят. Но дори да оставим настрана Uber, ето друг пример: една малка местна фирма, която, да речем, зарежда аптеките с органична козметика, може да въоръжи търговците си с умни часовници“, свързани в реално време с фирмената система за доставки, и само благодарение на бързината си в обслужването на аптеките може да изтласка от пазара всички останали аналогични фирми. По подобен начин наскоро се прочу находчив млад човек, решил с дрон да доставя бира на рибарите, които скучаят по бреговете на реките в САЩ (за което те първо пращат заявка чрез смартфон приложение)! Така креативният ум впряга потенциала на новите технологии по невероятни начини. Наблюдателни и с пъргав ум, хората днес могат да създадат удивителни нови възможности чрез силата на новите технологии. А с това и нови бизнеси.

През следващата седмица, а и седмицата след нея, ще ви разказваме за най-интересните устройства и технологии, които мобилният конгрес в Барселона ще разкрие тази година. А вие, ако имате идеи, ще намерите начин да направите нещо още по-ново и креативно – и може би да създадете нов бизнес и нов бранд, който утре да се мери с Google и Apple.