Смартфони на цени от 33 до 180 долара? Възможно ли е? Да, на щандовете на Световния мобилен конгрес в Барселона видяхме изложени и такива достъпни смартфони. За никого не е тайна, че това са предимно азиатски марки от Китай, Корея, Япония, Тайван.

Изморени от мощните маркетингови атаки на „големите имена“ в смартфон индустрията, потребителите в Европа изглежда все повече се оглеждат за устройства, които да съчетават удобството на „смарт“ с достъпността на „дъмб“ („от англ. „dumb” – глупав, б.р.). Азиатците се оказва, че са подготвени за тези търсения.

01

W4301 на китайската Ding Ding е скромен от всяка гледна точка: с 4-инчов дисплей (480×800), 1 GB RAM, 1350 mAh батерия, работи под Android 4.4

Достъпни преди всичко

Повечето от тези модели залагат на ниската си цена. Дори не чакат да ги попиташ – проследяват погледа ти и бързат да ти отговорят: „зис – фифти сри, зис – сърти сри“ (ще рече „this – fifty three, this – thirty three”, тоест – това е 53, това – 33). Обичайно тези устройства използват някаква версия на Android. По-сериозните, които са в ценовия клас над 100 долара, може и да имат някакъв „собствен“ потребителски интерфейс. В общия случай той прави телефоните да изглеждат много семпли, като за хора, които никога не са работили с дигитални устройства.

Ето, този е японски например:

02

Моделът ICE на японската фирма Freetel – бюджетен, но прилично изглеждащ.

Дизайн

Външността на смартфоните от азиатските производители изглежда различно – от прилично до отлично.DSC_3830Най-евтините модели са дребни, с малки дисплеи (и съответно ниска резолюция), но често видът им е изненадващо приятенDSC_3673-3000Тези в ценовия клас над 100 долара могат да имат и направо „дизайнерски“ изглед. Тънки, елегантни, с гърбове с метален или перлен блясък…

DSC_3753

ICE2+ изглежда впечатляващо добре, макар да не блести с кой знае какви характеристики (5,5-инчов qHD дисплей, 1 GB памет, 2800 mAh батерия)

…а металните рамки стават задължителен елемент – и красиви, и елегантни, и по-здрави.DSC_3752 DSC_3847
Камерите с много мегапиксели, от порядъка на 13 до 16 Mp, и двойните LED светкавици са почти стандарт при тези устройства.

DSC_3850

Корейският производител KONKA е сред претендентите за навлизане на европейския пазар с телефон с дизайн „над средното“ и доста прилични характеристики (осем-ядрен процесор, 5,2″ FHD AMOLED дисплей, слот за microSD, 13MP / 5MP камера, 2850 mAh батерия)

Някои устройства сливат функционалността с дизайна, като например тези модели на Zopo и ZTE, които са вградили четеца за пръстови отпечатъци във вид на малко кръгче под задната камера.DSC_3578

DSC_3671

Амбиции, подплатени със стил

Така постепенно стигаме и до азиатските смартфони, които могат да се конкурират много сериозно с високия клас смартфони, които познаваме. Тези разработки демонстрират отлични характеристики – плюс някои функционалности, за които можем направо да мечтаем и въздишаме. Един пример е този модел на Gionee с 3D дисплей, 5,5” full HD AMOLED дисплей, 4 гигабайта памет, 16МР RWB задна камера, 3000 mAh батерия. Какво повече да иска човек?

Gionee S8

Подобни модели търсят да се позиционират в ценовия клас под 500 евро. Изглежда тези азиатци вече са си научили урока, защото са пристъпили към отлична формула за пазар като европейския – качествен продукт, изискан дизайн, функционалност, издръжливост и…. добра, но не „съмнително ниска“, приемлива за мнозина цена. Намерили са начин да съчетаят бюджетност, с която традиционно азиатските стоки пробиват на пазара, с всички белези на високото качество, които често държим да покажем чрез притежанията си.

Можем да се надяваме да видим повече такива предложения на пазара, които да изпъстрят палитрата от оферти за смартфони и да осигурят на всекиго това, което иска.

Бюлетин

Екипът на Мтел отразява за вас технологичните новости от Световния мобилен конгрес в Барселона. За да сте  информирани за всичко важно, което се случва в града на Гауди, можете да се абонирате за бюлетина ни и да участвате в томбола за нов таблет Samsung Galaxy Tab S2 8”!