Телефоните с големи екрани са най-новата мода в света на мобилните технологии. Продажбите им растат главоломно, а брандовете изкарват все повече модели в този сегмент. Явно размерът на екрана на т.нар. фаблети – от 5 до 6.9 инча, се оказва перфектният баланс между удобство при носене и при ползване на телефона. За своеобразната инвазия на фаблетите разговаряме с Александър Колев, мениджър „Продуктово портфолио“ в Мтел.

Александър Колев, мениджър „Продуктово портфолио“ в Мтел

Кога започна тази мания по фаблетите?

Така наречените фаблети започнаха да се появяват още през 2007 г., но не се харесаха много на потребителите. Тогава колкото по-малък беше телефонът, толкова по-модерен изглеждаше. Постепенно, обаче, повечето функции, които фаблетите предлагаха, започнаха да им печелят фенове. През 2010 г. Dell пусна на пазара своя модел Streak, който за времето си предлагаше „огромен“ 5-инчов екран, който беше считан за твърде нишов за масата от потребители на смартфони. През 2011 г. Samsung пусна в продажба Galaxy Note с 5.3-инчов екран. За повечето хора по това време той изглеждаше комично голям. Имаше безброй шеги, че не може да се побере в нормален джоб на панталон. Някои известни анализатори коментираха, че никой няма нужда от толкова голям екран и няма да си купи телефона.

Но до голяма степен именно това устройство даде старт на популярността на фаблетите. Оттогава тези устройства започнаха да отчитат значителен ръст на продажбите всяка година. Табуто на големия телефон сякаш постепенно изчезна.

Какви са данните за продажбите на фаблети в световен мащаб?

Последните данни за коледния период на 2015 г. сочат, че продажбите на смартфони с големи екрани (над 5 инча) са достигнали 27% от всички закупени нови мобилни устройства в света. Това е огромен ръст, като се има предвид, че само две години по-рано тази цифра беше едва 4%.

Източник: Flurry Analytics

Друга интересна статистика е, че при устройствата, ползващи операционна система Android, процентът на закупени фаблети е 50%, докато при тези на iOS той е едва 12%. Явно любителите на Apple още трудно свикват с по-големия екран, който предлага iPhone 6S Plus, например.

56

Източник: Flurry Analytics

 Тази нова мода ще доведе ли края на таблетите?

Инвазията на фаблетите едва ли ще доведе до напълно изчезване на таблетите, но със сигурност се отразява негативно на продажбите им. През 2015 г. световните продажби на таблети са спаднали с 10.1% спрямо 2014 година. И се очаква това да продължи.

Интересно е да се отбележи, че през 2015 г. се забелязва друг нов тренд. Досега много хора избираха да си купят фаблети вместо таблети. От миналата година все повече клиенти решават да си купят фаблети и вместо смартфони. Тоест, устройствата с големи екрани завладяват все повече пазари. Обяснявам си това явление с факта, че фаблетите имат същата или дори по-голяма производителност от таблетите, но са по-лесни за носене, а пък предимството им спрямо смартфоните е, че предлагат по-големи дисплеи и повече функции – на тях спокойно могат да бъдат гледани филми, могат да се играят игри и така нататък.

Къде фаблетите са най-популярни?

Регионът на Югоизточна Азия е водач по продажби на фаблети. Затова има няколко причини. Първо, много от компаниите на мобилния пазар, които продават такива устройства, са от този регион – Samsung, LG и така нататък. Второ, хората в този регион губят много повече време в придвижване от вкъщи до работа и обратно в сравнение с хората в Европа и Америка, а фаблетите са идеални за консумиране на съдържание, докато пътувате с метро, например, и затова в Югоизточна Азия те са на особена почит.

А каква е ситуацията в България?

За България няма обобщени данни за продажби на този пазар. В Мтел продажбите на фаблети отбелязват значителен ръст спрямо 2014 година. Затова се стараем да имаме разнообразни предложения от фаблети на нашите клиенти. Например, Huawei GX8 е със страхотно съотношение на цена и качество. Освен него, предлагаме и редица други модели фаблети като популярния Samsung Galaxy Note 4, както и по-бюджетно ориентираният Lenovo A7010. При нас, като навсякъде по света, тези устройства започват да заемат все по-голяма част от портфолиото ни.

Кои фаблети да очакваме през 2016 г.?

За мен най-очакваният Android фаблет през настоящата година ще е Samsung Galaxy Note 6. За почитателите на iOS  от голяма важност ще е премиерата на наследника на iPhone 6s Plus.