Поредната версия на любимия на мнозина iPhone беше представена от Apple снощи – iPhone SE има 4-инчов дисплей и според компанията това ще е най-евтиният iPhone до момента. Въпреки че е с компактен размер, неговите създатели твърдят, че iPhone SE гарантира същата процесорна мощ и графична производителност като водещия смартфон, пуснат от Apple миналата година – iPhone 6s. Наред с това новият iPhone има 12-мегапикселова камера, която може да снима 4K видео. Телефонът поддържа глас през LTE и Wi-Fi обаждания.

design_static_large

Снимка: Apple.com

На представянето снощи в Купертино от Apple съобщиха, че през 2015 г. компанията е продала 30 милиона 4-инчови iPhone устройства. Според Грег Джозуияк, вицепрезидент на Apple, хората обичат малките смартфони. „Хората ни помолиха: оставете 4-инчовите устройства в своята продуктова линия!“, добави Джозуияк

Новият iPhone е компактен, но неговият процесор е с максимална производителност, така че iPhone SE претендира да е най-мощният 4-инчов смартфон, правен някога. Освен това, телефонът поддържа TouchID за сигурност (отключване с пръстов отпечатък) и Apple Pay за разплащания.

Очаква се моделът да започне своите локални „дебюти“ от края на март. До май той трябва да се появи в общо 100 страни.

На събитието снощи от Apple представиха нова версия и на своя таблет – iPad Pro е наследник на 12,9-инчовия iPad, пуснат миналата година, и с него сякаш „ябълката“ се завръща към оригиналния размер на iPad.

retina_display_12_9_large

Снимка: Apple.com

Според неговите създатели таблетът е достатъчно голям, за да може да се работи на него, и достатъчно малък, за да може да се носи навсякъде. “Мнозина ни казаха, че техният iPad е станал основното им средство за дигитална работа“, посочи Фил Шилер, старши вицепрезидент в Apple. Според него хората искат да се отърват от старите си компютри, като ги заменят точно с такова устройство. „В света има над 600 милиона PC-та, които са на възраст над 5 години“, каза Шилер.

9,7-инчовото устройство е базирано на чип, който според Apple „конкурира повечето портативни компютри“. Екранът му е с 25% по-ярък е от iPad Air 2 и има най-добра цветова наситеност от всичките му събратя.

iPad Pro работи с режима „Нощна смяна“, при който устройството променя цветовата температура на екрана си, за да позволи на собственика му да спи по-спокойно (по-топла цветова гама вместо студената, „синя“ светлина на екрана). Не по-малко забележителна е и „True Tone“ функцията на дисплея, която настройва цветната температура на екрана автоматично според околната светлина.

Озвучителната система е с четири колонки, задната 12-мегапикселова камера може да снима динамични снимки, 4k видео, а предната камера е 5 мегапиксела. Поддържа и Apple Pencil. Към него има и смарт клавиатура.

 

productivity_keyboard_large

Снимка: Apple.com