Приятно и релаксиращо за нас, хората, лятото носи много рискове за нашите електронни устройства. Как да спасим телефона си, ако в него попадне пясък, прегрее или се намокри? Ето нашите предложения:

Попадане на пясък

sea-beach-sand-sun-large

Попадането на пясък е сред най-честите неприятности за един смартфон на плажа.

Ако пясъкът е попаднал във фуга, можете да избутате песъчинките с тънък, леко заострен предмет, като ъгълчето на лист хартия, например.

Издухването, принципно, също е добър метод за отърваване от пясъка. Все пак имайте предвид, че духането директно върху устройството може да постигне обратен ефект – вместо да събори пясъка, въздушната струя може да го натика по-навътре в телефона.

Ако имате подръка някакъв вид лепяща лента, също може да си помогнете: прилепете я към мястото, където пясъкът се е „забил“ – тя ще обере песъчинките.

Прегряване

coffee-1388139_960_720

Телефоните не обичат слънчеви бани.

Ако е бил оставен на слънце или в кола, той навярно е в „безсъзнание“. Можем да му помогнем да се охлади, но най-важното е, че това трябва да става бавно.

Загасете телефона. Извадете батерията. Пазете го далеч от слънчева светлина. Оставете го на сенчесто и проветриво място. Най-добре – в помещение с климатизация.

Не забравяйте, че охлаждането трябва да става бавно. Много е лошо да тикнем устройството в хладилника, а още по-лошо – във фризера. Резките температурни промени са проклятие за електрониката и за батериите.

Намокряне

friends-409403_960_720

Всяка секунда във водата увеличава рисковете за телефона.

Както и при всякаква друга електроника, попадането на телефон във вода е лоша новина. Водата позволява на интегралните схеми под капака да осъществят връзки, които не би трябвало да действат.

Извадете “удавника” от водата. Не се бавете, не го оставяйте там да кисне, защото всяка секунда е опасна за него.

Ако се е озовал на опасно място като басейнова клапа, например, преди всичко внимавайте за вашата безопасност и извадете телефона, без да рискувате себе си. Не си струва за един телефон да пострадате! Все още ще имате шанс да го спасите.

Изключете го след изваждането. Веднага. Извадете батерията. Премахнете всякакви външни кабелчета и приставки – слушалки например. Извадете SIM-картата си и я оставете настрана. Ако имате карта-памет, извадете и нея. Поставете ги на проветриво място, не горещо и не студено, а самият телефона поставете така, че да се отцежда.

Ако е попаднал в солена вода, газирана напитка или друго – изплакнете го, преди да го оставите да съхне. Да, звучи нелогично, тъй като вече е погълнал достатъчно течност, но веществата от това, в което е паднал, могат да се отразят зле на електрониката. Късмет, може би, имат само тези, чиито устройства са попаднали в концентрирана спиртна напитка – спиртът лесно ще се изпари и ще нанесе най-малко щети.

Ако телефонът е много мокър, изцедете го. Не става дума да го усуквате като пране, разбира се. Просто помогнете на водата да излезе – наклонете го, леко го разтръскайте, издухайте каквото може, изсмучете с прахосмукачка.

Задръжте телефона отворен и оставете течностите в него да се изпарят. Можете да го сложите пред вентилатор или клапа на климатик, но не е препоръчително да се обдухва с горещ въздух. Можете да го поставите под абсорбатора над печката.

silica-1309134_960_720

Ако се намирате на място с влажен климат, добре е да потърсите някакъв “агент“, който изсмуква влагата. Силикагел помага много. Може да се намери в магазините за домашни любимци, където често пъти се продава и насипно. Все пак го дръжте надалеч от малки деца, защото е опасен при поглъщане. Също така, добър и изпитан медод за подсушаване е обикновеният бял ориз – неготвен, разбира се. Можете да си послужите и с кускус – поема влагата дори по-бързо от ориза.

Важно е да устоите на желанието да сглобите телефона и да го включите отново, за да видите “дали работи”. Не бързайте. Дайте му време да изсъхне добре. Няколко дни е ОК, поне един-два. Водата може да се задържи доста дълго по тесните места на един телефон. Това ще го увреди, ако побързате с включването.

Имайте предвид, че най-лошото, което можете да направите за един намокрен телефон, е да решите да го заредите. Това ще го “изпържи” моментално.

За още практични съвети прочетете и останалите публикации в категория „Как да“ на блога ни или се абонирайте за нашия Newsletter.