В началото на всяка година технологичният свят се събира в Лас Вегас на най-голямото международно изложение за потребителска електроника CES. Там гигантите от сектора представят последните си модели смартфони, таблети, лаптопи, всякакви джаджи и най-различни системи. CES е мястото, в което всеки фен може да види последния „писък“ на технологиите. Тазгодишното издание започва официално на 5 януари и приключва на 8 януари, но част от големите пресконференции ще се проведат още тази вечер.

Можете да следите на блога на Мтел най-интересните новини и тенденции от CES 2017.

Отвъд бляскавите щандове и пищните премиери изложението в Лас Вегас е нещо повече от шоу за джаджи. На него човек може да си свери часовника с последните тенденции, както и да разбере накъде ще върви технологичната индустрия през цялата година. През 2017 г. се очаква смартфоните да заемат централно място в Лас Вегас. Обикновено, производителите на „умни“ телефони предпочитат да изчакат Световния мобилен конгрес в Барселона за големите си премиери, но тази година има премиери, които ще разчупят тази представа. Те ще бъдат допълнени с плеяда от автономни и електрически автомобили, дрони, виртуална и добавена реалност, както и подобрени гласови асистенти. Часове преди официалното откриване на CES 2017 ви представяме някои от най-интересните устройства и тенденции, които се очаква да бъдат представени на изложението.

Нов BlackBerry смартфон

BlackBerry CES 2017Да, правилно сте прочели – смартфоните BlackBerry все пак ще продължат да съществуват, независимо от плановете на канадската компания да се фокусира изцяло в предлагането на софтуер и услуги. Новият флагман с популярната марка се очаква да бъде показан в Лас Вегас и той ще разполага с физическа клавиатура за по-лесно писане на дълги бизнес мейли. Има и уловка, реално това ще е първият смартфон, който ще бъде само брандиран с марката BlackBerry, но той всъщност ще бъде проектиран, произведен и разпространяван от китайската корпорация TCL. Устройството носи кодовото име Mercury и според непотвърдена информация ще разполага с 4.6-инчов екран с нетрадиционна разделителна способност от 1620×1080 пиксела, процесор Snapdragon и 3GB оперативна памет.

Другите мобилни премиери на CES 2017

Asus ще покаже няколко модела смартфони от своя бранд ZenFone – Zoom и AR. LG ще представи обновената си серия K „умни“ телефони в средния клас или общо четири устройства. Китайският производител Huawei ще демонстрира най-новия си представил от бранда Honor. Новият Honor 6x се очаква да дойде с нов дизайн и виртуален гласов асистент. Sony също ще покаже два от новите смартфони на CES 2017. Единият от тях се очаква да е наследникът на Sony XA.

Шоу на четири автономни колела

BMW CES 2017Преди години автомобилите се използваха на технологични изложения само да привличат вниманието на потребителите. Постепенно компаниите ги превърнаха в демонстратори на свързани технологии. На CES 2017 се очаква автономните автомобили да бъдат навсякъде из изложбения център. Големи автопроизводители като BMW, Ford, Toyota, Fiat Chrysler, Nissan и Hyundai се очаква да демонстрират подобни модели и концепции по време на изложението. Google и Uber вече тестват подобни модели, като първата компания има хиляди изминати километри в реална среда в автономен режим.

Други джаджи

Виртуалната (VR) и добавената реалности (AR) бяха големите акценти през изминалата 2016 година. Но те не успяха все още да генерират силни продажби и да развият пазара, независимо от разнообразието от устройства, които дебютираха през периода. Затова на CES 2017 се очаква да продължат да привличат погледите на посетителите. Най-силен представител в тези области се очаква да бъде Microsoft – с техния проект за добавена реалност HoloLens.

Гласовите асистенти са друг елемент, който се очаква да се развие на CES 2017. Макар, че технологията вече е от няколко години на пазара, тя тепърва се усъвършенства, така че да достигне до очакванията на потребителите и феновете на научната фантастика. Освен големите играчи в тази област – Amazon, Google и Apple, се очаква към тях да се присъединят нови конкуренти в лицето на Samsung и Huawei.