ММА става все по-популярен в целия свят.  Българските фенове също се увеличават с всеки изминал ден, появяват се нови спортни клубове по ММА и все по-конкурентни професионални бойци. Но как от варварски организирани боеве за последните 25 години MMA (смесени бойни изкуства) еволюира до най-бързо развиващия се спорт в света? На какво се дължи неговият успех и популярността му? Отговорът е Ultimate Fighting Championship (UFC) – организацията, чието име се превърна в нарицателно за MMA и която в средата на миналата година беше продадена за рекордните 4,2 млрд. долара.

UFC 208 Official Poster

От 14 януари бойните вечери и PPV* събитията на UFC вече са достъпни и у нас след старта на новия канал Mtel Sport 1. Каналът ще излъчва също бойните вечери на руската верига Fight Nights и на WSOF, където шампион в „тежка“ категория, е Благой Иванов – Багата.

Едно UFC PPV събитие струва около 50 долара, а Mtel Sport 1 ще ги излъчва безплатно до 31 март. След това каналът ще се предлага срещу абонамент на изключително достъпна цена. Първото PPV UFC, което ще можем да гледаме на живо, е 208 на 11 февруари. То ще предложи основополагащата битка в нова категория при жените – „перо“ (65,7 кг).

 

Първото събитие в историята на UFC (UFC 1) е на 12 ноември 1993 г. в Денвър. Тогава осем атлети се надпреварват в различни дисциплини, които практикуват дисциплини, като карате, бразилско жиу-жицу, борба, бокс, кикбокс и таекуондо. Атлетите се състезават в осмостенна клетка („Octagon“). Идеята на тези битки е да се види кое бойно изкуство превъзхожда останалите. В момента е трудно да определим като спорт това първо събитие и останалите ранни състезания на UFC, следващи този формат. То е брутално, няма категории, няма ръкавици, няма съдии, няма ограничение във времето и буквално никакви правила.

Днес популярността на UFC е по-голяма от тази на всички други бойни спортове. Организацията превърна ММА в добре организиран спорт, който все повече се приема от масовата публика и дори сред жените. Създаде ясни правила, които предлагат приемлив компромис между здравето на атлета и свободата на спорта, наложи рефери, въведе ръкавици и рундове, както и допинг контрол.

Голяма заслуга за това имат имат звездите на UFC, като Конър Макгрегор, Джон Джоунс, Джордж Сейнт-Пиер и разбира се Ронда Раузи, която проправи пътя на жените в ММА и е един от най-разпознаваемите посланици на спорта. Звезди от кеча като Брок Леснар и Фил Брукс („CM Punk”) също изпробваха уменията си в UFC, но с променлив успех.

Обикновено, компанията организира по едно PPV събитие на месец и по една или повече бойни вечери (Fight Nights). Всяко събитие е разделено на три части. Първите няколко мача са ранните подгряващи срещи. Те са следвани от нова група подгряващи мачове, за да се стигне до основните битки.

UFC on Fox-29 Jan-Official PosterОт 2005 г. UFC дори снима собствено риалити шоу – The Ultimate Fighter, което вече има 24 сезона. В шоуто влизат започващи кариерата си бойци, които са разделени в два отбора с треньори – настоящи или оттеглили се атлети. Най-добрите двама излизат един срещу друг в истинско събитие на UFC.

Постигнатото от UFC е наистина изключително. Организацията преобрази едно ъндърграунд състезание в най-бързо развиващия се спорт в света и ни дава възможност да гледаме едно от най-наелектризиращите съревнования в света на спорта.

Докато чакаме UFC 208 можем да гледаме повторенията на последните бойни вечери по Mtel Sport 1 и да се подготвим за следващото събитие на 29 януари. В него ще видим много обещаващи срещи, измежду които Доналд Сероне срещу Хорхе Масвидал.

*PPV – Pay per view („плащане за виждане“). Това е услуга, чрез която зрителите могат да гледат платени телевизионни предавания, които не са част от техния абонамент.