69-ият сезон на сериите НАСКАР вече стартира, а най-хубавото за всички автомобилни фенове е, че благодарение на Mtel Sport за първи път можем да станем свидетели на всички състезания през сезона с предавания на живо.

Сериите НАСКАР може и да ви звучат като нещо екзотично и любопитно, а най-вероятно до този момент първата асоциация на повечето от вас е била за състезателни коли, които карат безкрай в кръг и правят много катастрофи. Първа грешка: Пистите не са във формата на кръг, а на овал! А НАСКАР е много повече от зрелищни катастрофи… Но всичко по реда си. Ето какво трябва да знаете за вълнуващите състезания, които са едно от най-гледаните неща в американския телевизионен ефир.

Началото

Родното място на НАСКАР е Дейтона Бийч, Калифорния. Заради добрите условия за развиване на високи скорости, именно там много автомобилни ентусиасти поставят куп рекорди за най-висока скорост още в началото на XX век. Модифицираните автомобили стават все по-популярни, организират се състезания, а след Втората световна война идва и моментът всичко да стане официално.

През 1948 година Бил Франс учредява НАСКАР и провежда първото състезание от едноименните серии, които години по-късно са едно от най-големите спортни събития в света.

Nascar_2
Американската мания в днешни дни

От тогава е „изтекла много вода“, за да се стигне до днешно време, в което НАСКАР сериите са истинска мания за цяла Америка. Малки и големи следят състезанията, вълнуват се с любимците си и съпреживяват всичко случващо се на пистата.  Смята се, че НАСКАР има над 75 милиона фена по света, а на трибуните често има над 100 хиляди зрители – факт, с който не много спортни събития могат да се похвалят.

Причините за този интерес са много, но най-очевидната е шоуто, в което се превръща всяко едно състезание – високи скорости (до 320 км/ч), чести изпреварвания, зрелищни катастрофи и постоянно напрежение между състезателите.

Конкуренцията в НАСКАР сериите е голяма, шансове за победа във всяко едно състезание имат голям брой участници, а всеки пилот има своята цел, за която се бори с всички сили. Дори и най-големите аутсайдери пък имат верни фенове, което създава изключителна атмосфера на трибуните.

Самите състезатели са друга причина за популярността на спорта. Защото те определено не са типичните прехвалени и самовлюбени спортисти. В голямата си част участниците в НАСКАР са страхотни образи, истински почитатели на спорта, заради което се държат и изключително непринудено с феновете, които пък имат възможността на контакт с любимците си, какъвто рядко се вижда в други спортове. Сред състезателите има както много млади, така и хора на солидна възраст. Всички те се подготвят сериозно за сезона като залагат изключително на физическата подготовка, за да могат да издържат на тежките натоварвания. А споменахме ли, че в НАСКАР има и дама в лицето на Даника Патрик?

Повишената безопасност в НАСКАР

За съжаление зрелищните катастрофи в НАСКАР често са имали фатален край. 28 са жертвите сред пилотите през годините, а последната смърт бе тази на легендата Дейл Ърнхард през 2001.

Хубавата новина е, че в последните 15 години технологиите помогнаха безопасността в НАСКАР и като цяло в автомобилния спорт да се повиши максимално. Самите състезателни автомобили бяха видоизменени в опит да станат по-устойчиви на сблъсъци и всичко това води до доста по-голямо спокойствие сред участниците и феновете на сериите.

НАСКАР - Финикс
Нов формат и интрига до последно

36 състезания, над 40 пилоти, 19 отбора, 3 марки автомобили – това са сухите цифри зад сезон 2017 в НАСКАР, който освен всичко друго ни предлага и нов формат, обещаващ интрига до самия край.

Всяко едно състезание е разделено на три етапа като първите два включват по една четвърт от дистанцията, а финалният етап е втората половина на цялото състезание.

Топ 10 след първите два етапа вземат точки от 10 за първия до 1 за десетия. Победителят в края пък получава 40 точки, вторият 35, след което точките вървят с по-една надолу до 2 за 35-ия. По 1 получават класиралите се от 36-о до 40-о място. Всичко това гарантира интрига през целия сезон.

А както е традицията в американските спортове и в НАСКАР има плейофи. След редовния сезон от 26 състезания, първите 16 в класирането продължават в елиминационната фаза. В крайна сметка до финалното състезание в Хоумстед, Флорида на 19 ноември в битката ще останат само четирима.

Но пък за разлика от другите американски спортове, тук отпадналите в редовния сезон продължават да се състезават и в плейофите, просто не печелят точки. Така те имат уникалната възможност да объркат сметките на фаворитите. А фактът, че дори една победа в НАСКАР те прави легенда, кара всички да се раздават докрай.

Сезонът вече започна, но все още е в самото си начало като са минали едва три кръга. Каналите на Mtel Sport ще излъчат всички състезания, така че сега е моментът да си изберете любимец, когото да подкрепяте и да се потопите в емоцията НАСКАР. Следващото състезание е във Финикс в неделя (19 март) и ще бъде излъчено пряко по Mtel Sport 2 от 21.30 часа.