16 април – това е датата на Великден тази година. Дотогава религиозните хора постят. Постят и не толкова религиозните, с цел да подобрят режима си на хранене или с идеята, че ще бъдат по-здрави.

Строгият пост изключва всякакви животински продукти – начин на хранене, който днес наричаме веган диета. Следващите няколко безплатни приложения пък могат да помогнат на начинаещите вегани да се ориентират, а на по-напредналите – да разнообразят кухнята и да обогатят знанията си.

Старт на веганската диета

Vegan Diet Plan помага за планирането на дневното меню съобразно веганското разбиране. Рецептите са простички и базирани на растителна храна. Има идеи и предложения за закуска, обяд, вечеря, за десерти или хрупки за свободното време.

vegan-breakfast-1575064_960_720

Веган сладкишите винаги са били едни от най-неустоимите сладки изкушения

Целта на това приложение е да помогне на онези, за които е трудно да променят ритъма си на живот, да преминат по-леко през етапа на промяната, в който традиционно на мнозина липсват обичайните вкусотии на животинска основа.

Веган пица – рецепти за месец

Кой не обича пица? А може ли тя да е веганска – нали много от традиционните й съставки са животински?

vegan-pizza-1856309_960_720

Може ли в нея да няма нито един животински продукт? Може!

30 Vegan Pizza Recipes може да помогне почти всяка седмица да имате на масата си любимото ястие, но приготвено само на растителна основа. По замисъл това са 30 рецепти за 30 дена, което си е направо „месец на веган пицата“, но който усвои принципите на тези рецепти, може да импровизира безкрайно.

Живата храна – основата на веганството

Ако руският език не ви притеснява, „Я сЫроед“ е чудесно приложение за хората със специално отношение към храната – вегетарианци, вегани, суровояди или просто такива, които спортуват активно и подбират храната си за добра физическа форма.

vegan-bread-1832919_960_720

Суровото хранене се разглежда като раздел на веган храненето, макар че философиите им са доста различни.

За разлика от други приложения тук фокусът е наистина само върху това, което слагаме в устата си, и то от гледна точка на „живата храна“. Налице е голяма база с информация за суровоядството, вегетарианството и веганството, като има и интерактивен калкулатор на съвместимостта на продуктите.

 
„E“-тата от животински произход

Знаете ли какво значат многобройните „Е“ с различни цифри, описани на етикетите на повечето храни? Никой не ги знае наизуст, разбира се. За тези от тях, които представляват съставки с животински произход, трябва да ни „алармират“.

noodles-187051_960_720

„Е“-тата в пакетираните храни смущават всички потребители.

Прави го приложението „Is it Vegan”, което представя списък на всички „Е“-та с животински произход, такива като например Е966 лактитол – спиртно съединение, което се добива от млечна лактоза. Заедно с това има и списък на хранителни добавки, които не се бележат с „Е“, но също имат животински произход – лактоза, казеин, албумин, желатин и др. В приложението дори има таблица на хранителните добавки, които може да са синтетични, но и биха могли да са с животински произход – такива като восък, витамин Д3, Л-цистеин и др.

Тъй като има и други приложения със същото име, показателно е логото с голямо „Е“.

Безброй пъстри лични гледни точки

Всички веган блогове на едно място – това е събрано в приложението Best Vegan Blogs. Тук няма готови рецепти или указания – сърцевината на това приложение е в удоволствието да четеш на различни места в интернет най-разнородни публикации по темата.

blog791049_960_720

Веган рецептите могат бързо да станат досадни, но не и в творческия дух на личните уеб-пространства – блоговете.

Наред с рецептите в блоговете може да има статии с научна или с практична информация за веганите.

Веган меню със средиземноморски полъх

За тези, които са „на ти“ с испанския, Receitas Veganas и Recetas Vegetarianas са рай от вегански и съответно вегетариански рецепти в духа на типичната средиземноморска кухня – богата на зеленчуци, но особено вкусна и неустоима, добре позната от гръцките таверни и италианските кантини. Изкусителността им има много по-големи шансове да спечели интереса на невеганите от всичките етични, социални и екологични аргументи, взети заедно.

vegan-pasta-salad-1967501_960_720

Средиземноморска веган кухня – здравословна е, вкусна е и в същото време много разнообразна.

Толкова са апетитни, че си струва усилието да се преведат и приложат веднага.

 
Веган здраве и фитнес

Един от аргументите на мнозина противници на веган диетата е неспособността да се поддържа правилният хранителен баланс за активен начин на живот и интензивен спорт. Практиката обаче доказва, че има вегани и суровояди в отлична физическа форма, които не само могат да се снимат за кориците на спортните списания, но и приковават погледа с атлетичността и телосложението си.

man-641691_960_720

Месото и яйцата не са задължителни за здравия и силен организъм.

Vegan Health & Fitness ни среща с точно такива хора. !

Веган сурови смутита без край

Смути-коктейлите имат това безспорно предимство, че облекчават стомаха и значително подобряват живота на хора с трудно храносмилане и „лениви черва“.

vegan-smooties-juices-1725835_960_720

Raw Food Vegan Smoothies предлага 30 рецепти за веган смутита от изцяло сурови продукти. Едва ли може да има нещо по-полезно от суровите храни, богати на витамини и минерали, но и форматът – смути – прави усвояването им лесно и леко. Голямо облекчение за изтормозения стомах и в същото време благ вкус за небцето!