На 29 март Samsung представи своя флагман за годината – Galaxy S8 и по-голямата му версия S8+. Galaxy S8 обещава да промени начина, по който гледаме на смартфона и скоро предстои да видим дали това твърдение ще се сбъдне. Едно обаче е сигурно – Galaxy S8 ще промени начина, по който гледаме на размерите на смартфона и съответно как избираме смартфон.

Стандартите, които до скоро използвахме, за да определим дали един смартфон е прекалено голям или твърде малък вече не са същите както миналата година. Промяната се дължи най-вече на технологията Infinity, използвана при Galaxy S8 и дизайна на представения през февруари LG G6.

През последните пет-шест години, нашето разбиране за големината на екрана на телефоните не се промени значително. На смартфон с 4-инчов дисплей едни потребители гледат като на твърде малък, а за други този размер е перфектен.

Всички модели между 4,7 инча и 5,1 инча, като iPhone 7 и Galaxy S7, се смятаха за „идеални“. От друга страна телефоните, чийто размер е над 5,5 инча, например iPhone 7 Plus и Galaxy S7 Edge, се възприемаха като прекалено големи и неудобни за ежедневна употреба.

По-големи дисплеи, но по-малки смартфони

Благодарение на новите дисплеи, които са почти без рамки, е време да преосмислим стандартите за „прекалено“ голям и „твърде“ малък. Нека да разгледаме размерите на Galaxy S7 Edge, iPhone 7 Plus и Galaxy S8.

SAMSUNG GALAXY S7 EDGE срещу APPLE IPHONE 7 PLUS срещу SAMSUNG GALAXY S8

Samsung Galaxy S8 ще промени начинa, по който гледаме на размерите на смартфона

GALAXY S7 EDGE IPHONE 7 PLUS GALAXY S8
Размер на дисплея 5,5 инча 5,5 инча 5,8 инча
Размери в милиметри 150,9 x 72,6 x 7,7 мм 158,2 x 77,9 x 7,3 мм 148,9 x 68,1 x 8 мм

От таблицата лесно може да видим, че Galaxy S8 има по-голям дисплей както от iPhone 7 Plus, така и от Galaxy S7 Edge, но в същото време е значително по-малък като смартфон, което го прави удобен за работа с една ръка. Дори когато сравним S8 с 4,7-инчовия iPhone 7 и 5,1-инчовия Galaxy S7 ще видим, че Galaxy S8 е по-голям с едва няколко милиметра от iPhone 7, а дисплеят му е по-голям с повече от инч (2,54 см).

SAMSUNG GALAXY S7 срещу APPLE IPHONE 7 срещу SAMSUNG GALAXY S8

Samsung Galaxy S8 ще промени начинa, по който гледаме на размерите на смартфона

GALAXY S7 IPHONE 7 GALAXY S8
Размер на дисплея 5,1 инча 4,7 инча 5,8 инча
Размери в милиметри 142,4 x 69,6 x 7,9 mm 138,3 x 67,1 x 7,1 мм 148,9 x 68,1 x 8 мм

 На практика Galaxy S8 е малко по-висок iPhone 7, но предлага значително по-голям дисплей. Това е изключителен напредък при смартфон технологията, които ще промени начина, по които гледаме на телефоните преди да ги вземем в ръка. Например вече хората, които търсят среден размер смартфон ще искат Galaxy S8 – звучи странно, нали? На пръв поглед, да, но само преди да погледнем двете таблици по-горе. Този ефект е възможен благодарение на комбинацията между дисплеи от край до край на корпуса (без рамки), извитите екрани и новото съотношение на картината, които се използват от производителите.

Поради тези причини може би е добре да помислите два пъти преди да отхвърлите някой смартфон, защото е „прекалено“ голям без да сте имали шанса да го подържите в ръка, за да видите колко голям е в действителност.

Galaxy S8 и S8+ могат да се поръчат предварително, а първите бройки ще дойдат в страната на 20 април. Масовите продажби на двете устройства ще започнат осем дни по-късно.