Няколкостотин милиона потребители публикуват своите снимки в Instagram – това е колкото населението на един континент! Мнозина са там, само за да пуснат поредното си селфи. Но кой ги гледа техните автопортрети? Истински хубавите фотоси са други – красиви, замайващи, спиращи дъха. Обаче как им се получават така красиви?!

Планиране

smartphone-1445448_960_720

Преди да „натисне спусъка“ за снимка, човек трябва да помисли. Повечето хора просто щракат наред. Те не се замислят за това, което създават – просто регистрират факти и гледки. Но ако искате да публикувате нещо смислено в Instagram, първо помислете какво искате да видят последователите ви, какво впечатление искате да оставите?

Харесванията нямат значение

thumbs-up-1999780_960_720Е, приятно е приятелите да харесват резултатите от творчеството ти, но вторачването в броя на лайковете всъщност не е важно. Който се мъчи да събира повече лайкове, обрича профила си на безстилие, покрито със сладникави тривиални гледки. Дори да имате талант, рискувате да го погубите.

Естествената светлина като съюзник

grass-1835542_960_720

Светлината е ключът към добрата фотография. Естествената светлина пък е най-добрият помощник. Радвайте й се – снимайте навън, снимайте сутрин, късно следобед, в облачни дни – тогава стават най-хубавите снимки. Повечето телефони имат камери, които не са много добри при нощни снимки, но в светлината на деня могат да направят отлични кадри.

Оглед на „местопрестъплението“

adult-1869430_960_720

Често пъти един нелеп детайл може да провали чудесен кадър. Оглеждайте добре сцената, която ще запечатате. Един прекрасен портет, например, може да бъде съсипан от попадналата в кадър празна чиния от торта – мазило, което няма как да се изличи оттам.

Хоризонтален ли е хоризонтът?

groynes-339252_960_720

Звучи близко до ума, но често се оказвa по-трудно – хоризонталните линии трябва да си останат хоризонтални. Ако ви е трудно на око – включете си функцията „решетка“. Тя ще помогне да хоризонтирате това, което трябва. Малко неща са така дразнещи като хубава гледка към морето, което обаче е на път да се „излее“ през десния крайчец на кадъра….

Цветове и контрасти

smartphone-623722_960_720

Красивата снимка в Instagram грабва с ярки цветове, наситеност, изразителни форми. Търсете ги, приближете се до тях, отдайте се на яркостта.

Представете си, че имате само един кадър

film-2205325_960_720

Много хора разчитат на това, че имат памет в телефона и правят безброй снимки. Разбира се, можем по-късно да подберем най-доброто. Ала количеството не прави качество. По-добре направете само един кадър, но така, че да вземе акъла на зрителя. Вгледайте се в образа, преценете внимателно от какъв ъгъл да снимате, какво да уловите. Представете си, че имате фотоапарат с лента и в него е останал само един празен кадър – как искате да изглежда той?

Забравете за „фотошопа“

Често срещана заблуда е, че една лоша снимка може да бъде „оправена“ с приложения за обработка. Краставата жаба си е крастава, дори намазана с мед. Не разчитайте на вторичната редакция да направи кадъра хубав – заснемете красиви фотоси, а програмите за допълнителна обработка оставете на хората без идеи.

escalators-1866493_960_720

Ако все пак искате да коригирате снимка, не забравяйте, че прекалено редактираните снимки са непривлекателни. Бъдете консервативни в използването на вторични ефекти – подсилване на цветове, добавяне на отблясъци и др. Фотографите казват, че добре обработената снимка е тази, на която не можеш да разбереш какво всъщност е редактирaно.

Най-доброто време за снимки е лошото време

phone-1031194_960_720

Няма нищо по-хубаво от лошото време. Лицата на хората са изразителни, цветовете в природата – наситени, отраженията и отблясъците – магични. Ако навън вали дъжд, има мъгла или пада сняг, грабнете смартфона и излезте да снимате.

Образ в локвата

mirroring-2137042_960_720

Отраженията в локвите след дъжд сдъздават вълшебни гледки. Потърсете ги. Заиграйте се в играта на реални и отразени силуети, хора, образи. Ще се изненадате колко красиви могат да бъдат досадните локви!

Мащабът, моят приятел

apple-1836071_960_720

Ако искате да предадете вълнуващо послание, заиграйте се с мащаба. Колко нищожен е човекът пред величието на природата? Поставете човека в кадъра и се постарайте да го наситите с детайли от околната среда.

Правилото на третините

earphones-1834824_960_720

Включете си „решетката“ и се възползвайте от нея. Казват, че хубавите снимки стават тогава, когато основните обекти в кадъра са разположени по разделителните линии. Избягвайте центрирането на обектите в средата на снимката.

Близо, по-близо

iphone-1853580_960_720

Прилижете се до обектите физически – отидете при тях. Това ще внесе в снимката емоция и близост.