Все повече хора споделят, че лятната ваканция е отминала, но не им е донесла това, за което е предназначена – почивка, отмора, чувство за „презареждане“. И все повече хора търсят своите нови сили в планината.

За мнозина ходенето в планината е „голо“ – единение с природата без намесата на технологии. Други пък предпочитат телефонът да им е помощник в прехода. И за това си има приложения.

wanderer-455338_960_720

Orux maps

Orux maps е едно от приложенията, които български планинари препоръчват за търсещите „навигатор“ сред хребетите. Разработено е за Android и се радва на висока оценка заради способността за работа в офлайн режим. Борави с карти, които се свалят предварително, а за България има отлична такава – „BG mountains”. Приложението показва пътеки, маркировки и денивелация, казва любителят на планините Огнян Поборски в групата „Планинари“ във Facebook.

Приложението може да се свързва с „периферна“ техника – фитнес-гривни, Bluetooth, GPS и дори мащабни информационни системи. Статистиките се показват с графики, могат да се задават и аларми за дадени ситуации – например при отдалечаване от маршрута.

Pocket earth

Pocket Earth Offline Maps е друго приложение, което българските планинари препоръчват. Има версии и за Android, и за iOS. Приложението използва офлайн карти и GPS проследяване, без да разчита на мобилни данни, така че не изисква интернет. Картите са безплатни – „и винаги ще бъдат“, кълнат се създателите на апликацията. Тя показва пътеки, хижи, чешми, езера, реки и други обекти, казва друг планинар, който е доволен от товa приложение – Симеон Цончев. Pocket Earth Offline Maps се радва на много добри отзиви от туристи по света.

trekking-2298163_960_720

AllTrails

AllTrails е безплатно приложение, което планинари от цял свят препоръчват. разработено е специално за дейности на открито, сред природата – ходене сред планините, каране на колело, бягане. Тук има специално категоризиране на маршрутите – подходящи за ходене с деца, за ходене с куче или пък за хора със затруднено придвижване. И това приложение може да работи в офлайн режим – с предварително свалени карти и GPS проследяване то няма нужда от интернет връзка.

В картите се трупат и полези отзиви от планинари, които могат да са ценни – например за паднали дървета по дадена пътека, разбит мост или други важни данни. Има и платена версия с повече функции.

MapMyHike

MapMyHike GPS Hiking е също приложение, което се радва на добри отзиви сред потребителите. Осигурява детайлна информация за маршрути, темпо, разстояние, а и за изгорени калории – за онези, които се стараят и да подобрят физическата си форма. Определят това приложение като подходящо за всеки, който иска да записва своите маршрути при ходене в планината и да ги споделя с лекота.

Разбира се, има много приложения за записване на маршрути и проследяване на дейностите на открито. Изброените са най-препоръчваните от потребителите. Ако вие имате любимо приложение за разходки в планините, споделете го с нас!