Лятото е в разгара си. Някои от нас вече се порадваха на ласките на морските вълни, а други с нетърпение чакат онзи заветен първи ден от отпуската. Към които и да спадате вие, сме сигурни, че обичате да запечатвате хубавите моменти в снимки. Все пак, какъв по-добър начин да запазиш спомените?

Beach_photo_5

Факт е обаче, че понякога виждаме едно, а на снимката излиза съвсем друго и далеч от това, което искаме. Ето нашите съвети как да направите ефектни снимки на плажа само със смартфона си.

Разчупете композицията

Не е задължително обектът, който снимате, да стои в центъра на снимката – позиционирайте го в единия край, така че да се вижда и красотата на плажа. Ако се чудите дали правите правилния баланс в композицията, включете мрежата (grid view), за да ви помогне. Тя ще раздели картината на девет еднакви квадрата и ще ви помогне да изпълните правилото на третините.

Beach_photo_7

Ако пък снимате пейзаж, опитайте се да го разчупите. Всеки може да снима пясъка или морето, морската ивица, но човешкото око „улавя“ и се радва на разнообразието, затова ефектът би дошъл от нещо различно. Търсете разчупените форми, които развалят симетрията.

Заиграйте се със светлината

Водата пречупва светлината в много красиви отблясъци, които обаче могат да изиграят лоша шега на снимките ви. Бъдете смели и се заиграйте с тях във ваша полза! Един слънчев лъч в косите може да бъде най-добрият ефект за вашата снимка.

Beach_photo_4

Фотографите съветват да снимаме рано сутрин или по-късно вечер, когато слънцето не свети толкова силно и светлината му е по-мека. Тогава за по-добро качество използвайте функцията HDR mode, ако имате такава, както новият Huawei P10, P10 Plus и P10 litе. Все пак имайте предвид, че тази опция работи най-добре за статични обекти. Бъдете внимателни с нея и стойте мирно, когато я ползвате.

Сенките също са много добър помощник при ефектите. Например, мрежестата сянка, която близкото дърво прави, може да си „играе“ интересно с чертите на лицето ви. Пробвайте с едно селфи!

Бъдете на фокус

Третият щрих, който ще помогне за добра снимка, е правилният фокус. Автофокусът много често избира точно правилните обекти и светлина, но е добре и вие да му помагате понякога.

Beach_photo_8

Концентрирайте се върху обекта на снимката ви, който, както казахме, не е нужно да стои в центъра. Той трябва да бъде главният герой в историята, която разказва тя, дори това да сте просто вие на фона на морето. А къде ще стои силуетът, избирате вие – дали ще е обект на преден план, или този на заден.

Всички тези съвети обаче нямат никаква стойност, ако не си позволявате да експериментирате. Затова действайте смело, наблюдавайте и в правилния момент натиснете бутона. Тествайте функциите на камерата на смартфона си в различна среда – на светло, на тъмно, полусветлина, сенки и пр. Не знаете с какво ще ви изненада… или пък вие ще изненадате себе си с ефектна плажна снимка. Припомнете си 5-те ни препоръки за още по-добри смартфон снимки. Ако пък обичате да споделяте снимките си с приятели, социалните мрежи са мястото, а Instagram предлага добри възможности за бърза обработка. Най-добре снимайте първо с камерата на телефона, а не през тази на приложението – вижте повече за това в блога ни.

И последно, но не на последно място: обработката на снимки. Няма нищо лошо в това да подобрите снимките си чрез някое приложение, като безплатните PhotoDirector и Photoshop Lightroom.

А сега – смело на фотоспусъка и споделете с нас най-любимия си кадър!