Миналата седмица Джо Белфиоре, вицепрезидент на Operating System Group на Microsoft и мениджър на проекта Windows 10 Mobile, използва Twitter, за да обяви, че софтуерният гигант вече не развива своята мобилна платформа както по отношение на софтуера, така и на хардуера. Досега всички фенове на Windows Phone таиха надежди, че Microsoft ще инвестира и ще добави нови функции. Но вече е ясно, че операционната система ще бъде оставена в режим на „доизживяване“ и ще получава ъпдейти само по отношение на сигурността.

„Разбира се ние ще продължим да поддържаме платформата… ще предлагаме фиксове за бъгове и ъпдейти по отношение на сигурността. Но развитието на софтуер и хардуер не са наш фокус“, написа Белфиоре в Twitter. В новата версия Windows 10 Fall Creators Update, която трябва да излезе през октомври или ноември, ясно се вижда, че Microsoft вече не работи върху подобряване на мобилната си платформа, което разочарова феновете на Windows Phone.

Windows Phone или новата концепция за смартфона

Мобилната платформа Windows Phone (WP) беше анонсирана през преди седем години – на 11 октомври 2010 година. По това време тя предлагаше различно виждане за това какво може да е преживяването с един смартфон, особено спрямо представената преди три години iOS на Apple. За разлика от Android, Windows Phone не следваше подредбата на иконите на iOS и също за разлика от Android работеше по-гладко на по-слаб хардуер. Мобилната платформа Windows Phone беше анонсирана през октомври преди седем години - 11 октомври 2010 година. Докато Apple предлагаше статични икони, Windows Phone осигуряваше „плочки“ с информация в реално време: календарът показваше предстоящите срещи; на приложението за съобщения излизаха нотификации; иконата за телефона показваше изпуснатите повиквания и други. Въпреки това WP никога не успя да се наложи и да се превърне в реален конкурент на Android и iOS. Kато най-сериозен недостатък на платформата винаги се посочваше малкият избор приложения – нещо, което Microsoft също изтъкват като основна причина за своето решение.

Краят на една операционна система

Платформата Windows Phone е мъртва от повече от година, но компанията никога не го е признавала публично досега. Microsoft редуцира значително своя смартфон бизнес през 2016 година, когато предприе мащабни съкращения и освободи хиляди от своите инженери.

Джо Белфиоре също признава, че той самият вече използва смартфон с Android, явно по примера на Бил Гейтс, който също се изказа в ползва на операционната система на Google. Една от основните причини зад решението на Microsoft да се откаже от Windows Phone е, че разработчиците на приложения така и не подкрепиха платформата.

Microsoft имаше много проблеми със своя магазин за приложения, но според Белфиоре най-важният от тях е бил невъзможността да поддържат и обновяват приложенията след като веднъж са пуснати. Той каза „Опитахме се много сериозно да насърчим разработчиците на приложения. Плащахме им… дори писахме приложения за тях…, но броят на потребителите [на платформата] е твърде малък, за да накара компаниите да инвестират [в приложения за Windows Phone].”

Според Microsoft хората вече нямат нужда от Windows на техните смартфони. Компанията така или иначе се беше фокусирала върху приложения за iOS и Android през последните няколко години. Също така браузърът Microsoft Edge постепенно се налага на смартфоните с iOS и Android и изглежда, че Microsoft предпочита да подобри свързването на смартфон с компютър и синхронизирането на приложения и документи между двете устройства.

Вероятността да видим нов модел с марката Surface или Windows 10 Mobile устройство е много малка. Вместо това Microsoft ще инвестира в развитието на своите облачни услуги и синхронизацията на своите решения с Android и iOS, от което ще спечелят всички потребители – както техните, така и тези на Apple и Google.