Тенис сезонът приключи като в приказка за Григор Димитров и всички родни фенове. Освен финалите на ATP в Лондон, които дълго ще се помнят по нашите ширини, още един турнир прикова вниманието на тенис хората по света. Вече ви писахме за него – става дума за турнирът в Милано, който беше контролен тест за всички идеи, които ATP има за развитието на играта.

Новата версия на „ястребовото око

Най-голям интерес от технологична гледна точка предизвика въвеждането на подобрена версия на познатото „ястребово око“, което позволява на тенисистите да изискват намеса на видео система, ако се съмняват в отсъждането на съдиите по линиите. В Милано дебютира т. нар. „ястребово око на живо“, което премахва необходимостта от съдии на линиите, като предварително записан глас обявява, когато топката е в аут. Чрез  камера се следеше и за така наречения foot fault – пристъпване на линията при сервис.

Младите таланти бяха първите, които изпробваха системата, а впечатленията определено са добри. Опасенията, свързани главно с това колко бързо автоматичният глас ще отсъжда аут, се оказаха напразни – в най-лошия случай реакцията идваше в момента, в който би го казал и лайнсмен, но с разликата, че „ястребовото око на живо“ не бърка. Самите играчи приеха положително нововъведението, а Борна Чорич имаше и свое предложение – вместо да се използва един и същ глас, да се запишат различни, за да пресъздаде по-автентично атмосферата.

nextgen-atp-finals-coric

Едно от рекламните лица на турнира в Милано – Борна Чорич – остана доволен от новата версия на „ястребовото око“.

Промяната има и своите критици, според които това убива от чара на тениса. Изглежда обаче, че желанието за максимална прецизност в съдийските отсъждания ще надделее и до няколко години системата ще бъде част от всички големи турнири – това, което стана постепенно и с познатото „ястребово око“.

Другите нововъведения в тениса

Още доста бяха експериментите, които бяха изпробвани в Милано, като някои вероятно ще станат част от всички състезания съвсем скоро. Часовник, отмерващ максималните 25 секунди между края на едно и началото на следващо разиграване, намалено време за загрявка и само един медицински таймаут са нещата, които почти сигурно ще бъдат въведени още през 2018 г., както призна и шефът на ATP Крис Кърмоуд. Това се потвърди и от организаторите на Аустрелиън Оупън, които обявиха, че 25-секундният таймер ще бъде използван по време на първия турнир от Големия шлем.

NextGen_ATP_Finals_Milan_2

Промените, които ще почакат

Треньорските указания между сетовете изглеждат като много интересно нововъведение, особено за телевизионните зрители, които получават чудесна нова перспектива към мача. То обаче се приема с доста смесени чувства, така че все още не стои на дневен ред.

Dimitrov&Vallverdu

Дани Валверду е с голям принос за възхода на Григор Димитров, но едва ли скоро ще има възможност да дава ценни напътствия по време на самите мачове.

Подобна ще бъде и съдбата на новия формат на точкуване – 3 от 5 сета с успех в частта при спечелени 4 гейма и тайбрек при 3:3 гейма. Вероятно за резервираността на фенове и играчи спомогна и въвеждането на решаваща точка при резултат 40:40 в гейма вместо да се играе до две разлика.

И така, някои промени изглеждат неизбежни, но други сякаш са твърде революционни за спорт, обвързан с традициите, какъвто е тенисът. Кои от тях ще бъдат въведени, предстои да разберем в следващите години. А през сезон 2018 каналите на Mtel Sport отново ще излъчват всички турнири от сериите Мастърс 1000, АТР 500 и подбрани надпревари от АТР 250.