Зимните празници са отлична възможност за фотографски експерименти. За разлика от което и да е друго време от годината, Коледа и Нова година ни предлагат необичайни условия: сега самите светлини са атракция, а мракът позволява на блясъка да изпъкне. Сега можем буквално да рисуваме със светлината. Ето няколко съвета и идеи за великолепни празнични снимки, които могат да се направят както с професионален фотоапарат, така и с камерата на най-простия смартфон.

Изключете светкавицата

Изключете светкавицата – има достатъчно светлина, с която да рисувате. Ако ви се струва прекалено тъмно, увеличете светлочувствителността (ISO), стига да имате такава възможност, или използвайте High Dynamic Range (HDR) режима. По принцип HDR работи, като прави няколко последователни снимки, а после софтуерно ги обединява в една, но повечето телефони всъщност правят само една снимка и симулират HDR – тоест няма вероятност да ви се размаже кадърът. Това прави системата подходяща за ситуации със слабо осветление.

Потърсете отраженията

Витрини, блестящи кълбета на елхата, целофани и бляскави фолиа – всички отразяват образите. Вгледайте се в тях, приближете се до тях. Някои се изкривяват забавно, други бягат от фокус – канят ви да поиграете с тях. Късото разстояние ще ви стори услуга – светлините във фона ще се „размажат“.

christmas-2948567_960_720

Внимавайте само за едно – много е вероятно да хванете и собственото си отражение :)

Флиртувайте със светлината

Всичко грее. Всеки светъл обект е потенциално прекрaсна снимка. Светлинни кълбета, светлинни фигури по улиците, диодни завеси по козирките, бели и цветни, мигащи и подскачащи – подканват ви ласкаво. Огледайте се за тъмен фон – и ето ви прекрасна снимка, сияйна като „като пощенска картичка“!

light-640768_960_720
Приближете се

Красивите малки детайли могат да станат вашите герои. Курабийките на масата, звънчетата на прозореца, свещичките, връхчетата на елховите клонки – всяка малка частица от празника може да стане блестящ кадър. Не ги пропускайте.

christmas-2939156_960_720
Композирайте като художник

Хилядите малки украси могат да се превърнат в декор на вашата сцена. Композирайте ги. Не е нужно нищо необичайно – с всичко, което имате под ръка, например борова клонка и декоративен свещник – можете да направите перфектна картина. Можете дори да я разпечатате във фотостудио и да я превърнете в още един детайл от празничната обстановка.

christmas-2926962_960_720
Помнете правилото на трите третини

И най-простият детайл може да стане магична снимка, ако спазвате това правило. Да си припомним: разделяме кадъра мислено на три части и се стремим ключовите обекти или линии да съвпадат с разделителните линни на тези третини. Не се свенете да използвате функцията „решетка“ („grid“), която повечето камери предлагат – действително е улеснение.

lantern-2938027_960_720
Поиграйте с експозицията

Почти всички камери имат инструмент за контрол на експозицията. Това е отличен инструмент за магични снимки от съвсем простички неща. Харесайте коледна светлина, съкратете експозицията и ще получите контрастно изображение – ярка свтлина на тъмен фон – достойно за изложба.

advent-1883840_960_720

Възползвайте се от декораторите

Професионалните декоратори вече са украсили витрини, рафтове, щандове. Създали са малко парченце изкуство, в което са премерени и детайлите, и цветовата гама, и светлината. Възползвайте се – поднесли са ви наготово сцена, която само остава да снимате.

christmas-1849263_960_720

Весело посрещане на празниците!