Криптовалутата Bitcoin успешно се настани в ежедневните теми и има много хора по света, които опитват или се надяват да спечелят от нея. Все повече от тях постепенно се убеждават в единственото сигурно нещо в света на Bitcoin: нищо не е сигурно.

Последните няколко седмици са чудесен индикатор за това. Всъщност, Bitcoin има доста общо с влакчетата на ужасите в увеселителните паркове. Първоначално всичко започва доста бавно, възходът нагоре изглежда сигурен и траен. След това се достига първият връх и започва същинската част от возенето.

То е свързано с множество възходи и падове, резки завои и дори обръщания с главата надолу. След това има няколко секунди успокояване, но те само са подготовка за следващата порция резки спускания и изкачвания. И докато рано или късно влакчето спира, Bitcoin изглежда има още доста непредвидим път пред себе си.

Неочакваният развой

Bitcoin_2

През декември миналата година изглеждаше, че Bitcoin трудно може да бъде спряна. Криптовалутата устремено вървеше към цената от 20 000 долара. В последните дни преди коледните празници обаче се случи точно обратното. Bitcoin започна устремено понижаване на цената си, като дори слезе под 10 000 долара. Криптовалутата започна новата година с кратък спад и след това бърз възход до малко над 17 000 долара и изглеждаше, че всичко ще е наред. Но малко след това отново започна да се срива и през последните дни се задържа на нива между 10 200 долара и 11 700 долара.

И макар всичко това да изглежда доста мрачно, все още цената е около 10 пъти по-висока спрямо януари 2017 г. Затова повечето привърженици на Bitcoin и инвеститори запазват положителни очаквания за бъдещето на криптовалутата. Въпреки това случващото се показва проблеми за Bitcoin, които ще дават все по-голямо отражение върху цената на криптовалутата. През 2017 г. тя се движеше нагоре главно заради високите очаквания за бляскаво бъдеще. През 2018 г. обаче вече има база за сравнение и част от тези очаквания трябва да започнат да се реализират.

Сривовете на Bitcoin през последните седмици бяха провокирани от най-различни неща. Например от поредицата новини, че Южна Корея, където са едни от най-големите борси за Bitcoin, планира ограничаване на криптовалутите. Впоследствие популярният сайт CoinMarketCap, в който много инвеститори проверяват цените на криптовалутите, махна информацията от борсите в Южна Корея, което също доведе до спад на Bitcoin. Всяко подобно действие винаги води и до поредица от притеснителни инвеститори, които бързат да продават докато могат, което удължава периода на спад.

Година на предизвикателства за Bitcoin

Bitcoin_3

През 2018 г. Bitcoin ще трябва да се справи и с доста други предизвикателства. Критиките към криптовалутата стават все по-чести и идват от все по-високо ниво. В интервю за американската телевизия Bloomberg, Кристин Лагард, която е директор на Международния валутен фонд (МВФ) обяви, че фондът е доста притеснен от разходите и огромната консумация на електричество, която е нужна за „копаенето” на Bitcoin. МВФ дори изчислява, че ако темпото се запази, през тази година Bitcoin „миньорите” ще харчат електричество колкото цяла Аржентина.

Друг проблем за Bitcoin е самата популярност. Огромният брой транзакции претоварва мрежата на Bitcoin. Обработката на транзакциите се бави с часове. Това създава проблеми за фирмите, които приемат плащания в криптовалутата. Друг сериозен недостатък е, че при сегашната голяма нестабилност на цената, докато даден превод се обработи, може да се налагат корекции на сумите – връщане на пари или превеждане на още, което също не е особено удачно. Самите такси за преводите също стават доста високи.

Затова някои компании постепенно се отказват от Bitcoin като платежно средство. Една от тях е компанията за мобилни плащания Stripe. Общото между отзивите на повечето компании е, че Bitcoin се превръща в актив, а не е валута. Доста регулатори по света също започват да имат това мнение за Bitcoin, което може да е решаващо за бъдещите регулации на криптовалутата, защото въвеждането на правила е неизбежно. МВФ дори призовава за въвеждане на общи регулации.

Развоят на тези събития ще е от решаващо значение за бъдещето на Bitcoin като цяло. Инвеститорите все повече се насочват и към конкурентни криптовалути като Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash и др. Затова тази година ще е особено интересна за Bitcoin, което ще се отрази подобаващо и на цената ѝ. Тя ще продължи да се променя с големи амплитуди и ще „изпъва” нервите на инвеститорите като влакче на ужасите.