Откриването на точната работа може да се превърне в истинско приключение. От подготовката на CV, през мотивационно писмо, до чакането за интервю и всички останали стъпки до заветното „Нает сте!” – целият този процес може да отнеме месеци, че даже и години.

В желанието си да покажат най-добрите си качества пред работодателите кандидатстващите откриват все повече нови начини и канали, за да изградят имидж на перфектния служител. С оригинални CV-та, нестандартни мотивационни писма и различни контакти – с интернет и технологиите около нас, всеки има огромно поле да бъде креативен.

И ако Facebook ни позволява да се свързваме с близки, познати и непознати по целия свят, в полето на бизнес възможностите властва LinkedIn. Не, там не е мястото, където можете да снимате закуската си и с подходящия филтър и хаштаг да споделите на приятели. Там е мястото да покажете умения си в своята сфера и да ви помогне в търсенете на подходяща работа.

LinkedIn_4

Създаване на връзка и представяне в едно

Когато се свързвате с различни потребители в LinkedIn, им давате възможност не само да научат кой и от къде сте, но и да видят всичките ви постижения и опит до момента. Без да има нужда от пращане на CV, вашият потенциален работодател бързо може да научи с какво сте се занимавали и какви са уменията ви, ако сте отделили нужното време да развиете профила си.

Разковничето е във фокуса

Самият факт, че LinkedIn е бизнес социална мрежа, я прави много фокусирана в типа потребители. Това ви дава възможност лесно да откривате и отсявате контакти, а и да следвате големи такива. Успешните и активни хора обикновено публикуват важна и интересна информация, свързана с постиженията и бизнеса им. Така може да сте и в крак с последните новини около тях.

Минута с друго времетраене

В LinkedIn времето тече по друг начин. Не винаги можете да разчитате на моментален отговор, но със сигурност знаете, че ако профилът ви говори добре за вас, то ще направите и добро първо впечатление.

Непретенциозната мрежа

Вашият профил в LinkedIn със сигурност има нужда от специална грижа, но е непретенциозен, защото не се налага да влизате всеки ден, за да бъдете в крак с това, какво се случва. Достатъчно е да си създадете навик да сте на линия поне веднъж седмично. Също така е добре да актуализирате информацията за себе си, като може да споделяте линкове и статуси за това какво важно се случва с вас в професионален план. Не е подходящото място за селфи със семейството, но ако сте подкрепили доброволческа инициатива или сте спечелили важен проект, не пропускайте да споделите.

Достъп до ключови контакти

HR-ът – най-добрият приятел на кандидатите за работа.

Когато търсите работа, любимите ни колеги от „Човешки ресурси” са вашите хора. Но как да откриете контакт? Открийте мечтаната фирма в LinkedIn и потърсете в нейните служители хора на тази длъжност. От там само от вас зависи как ще се представите и ще направите ли точното впечатление. Е, това Facebook не винаги може да ви го даде!

Бъдете внимателни…

Както във всички социални мрежи, прекаленото изтъкване не е на почит. Да, със сигурност профилът ви е мястото, където да покажете успехите си, но бъдете професионалисти и говорете с факти. Когато пишете описание на активност или публикувате пост, не прекалявате с прилагателните, а обяснете нещата кратко, точно и ясно.

… и на щрек

LinkedIn дава възможността както вие да търсите работа, така и да бъдете намерени от работодатели. Затова е добре да внимавате с предложенията за работа, които получавате от там. Както във всички социални мрежи, не всички са добронамерени, така че добре проучвайте нещата, преди да дадете каквато и да е информация и крайно решение.

Не отнема много време да се представите професионално в LinkedIn, а профилът ви може да служи и като линк към CV. И последно: не описвайте абсолютно целия си опит в CV-то, а го насочете спрямо позицията, за която кандидатствайте. Покажете най-важното и най-доброто от себе си в рамките на един лист А4 и използвайте профила си в бизнес социалната мрежа за източник на допълнителна информация. Така не само ще грабнете вниманието с кратко резюме, но и ще споделите добре развитата си страница в LinkedIn с точния човек.