Никакви ключове и никакви карти няма да са нужни за ползване на споделени автомобили – вместо това колите ще разпознават водачите само по лицата – това е обещанието на нова съвместна разработка на двете фирми IDEMIA и Octo Telematics, която дебютира на Световния мобилен конгрес в Барселона. Решението се нарича EasyOpen и, както подсказва името му, е достатъчно да му се покажете и усмихнете, за да ви отключи споделената кола, която желаете.

IDEMIA е разработчик на системи в областта на така наречената подобрена реалност. Omoove пък е поделение на Octo Telematics – един от най-големите европейски разработчици на технологии в сферата на споделената мобилност.

Процесът, разработен от тях, използва система за лицево разпознаване за автентификация, преди да отключи автомобила за ползване. За да стане това възможно, водачите трябва еднократно да инсталират едноименното приложение.

В първата версия на приложението беше достатъчно шофьорите да използват камерата на своя смартфон, за да отключват споделените коли. Сега, в най-новата версия на апликацията, приложението създава виртуална идентичност на водача чрез регистраия на неговите лични документи. След това достъп до всяка споделена кола от дадена схема се получава за секунда, само чрез едно селфи – благодарение на лицевото разпознаване.

apertura-002

До скоро се смяташе за революционно, ако една кола може да се отвори с помощта на смартфон. Един от проектите на MWC 2018 обещава, съвсем скоро споделени коли да се отключват с лицево разпознаване.

Пазарът на системи за споделени автомобили ще расте постоянно. Тенденцията е видна с невъоръжено око, но я потвърждават и прогнозите на анализаторите – според скорошен анализ на Frost & Sullivan, потребителите на споделени коли ще се увеличат с 16,4% до 2025 г. Затова решенията за лесно, бързо и сигурно отключване на споделени коли трябва да са удобни и интуитивни, казват IDEMIA и Omoove.