Двусензорна система, разработена от Mediatek, може да превърне всеки смартфон в приложение за персонална грижа за здравето. Иновативната разработка все още не е намерила място на пазара, но производителят е в процес на преговори с някои от големите смартфон производители, разкри компанията в първия ден от Световния мобилен конгрес в Барселона.

Познаваме Mediatek като производител на процесори за някои смартфони, но това далеч не е единствената технология, която те могат да вградят в умните ни преносими устройства. Новата им разработка представлява сензор за здравните показатели. Той е разработен така, че да може да се вгражда в устройствата по удобен начин и да показва 6 основни параметъра на моментното здравословно състояние. В това число влизат сърдечен ритъм (пулс), кръвно налягане, концентрация на кислород в кръвта, променливост на сърдечната честота, електркардиография и изменения в притока на кръв.

Dual-sensor-helath-monitor_02

Как функционира двусензорната система?

За да се използва тази система, в смартфона следва да се вградят два сензора на две различни места. Единият тях е предназначен да посреща палеца на едната ръка, а вторият – показалеца на другата. Най-доброто възможно разположение на чиповете е на гърба на телефона, близо до мястото за пръстов скенер, и съответно на ръба на телефона, в долния десен ъгъл, където обичайно се озовава втората ръка.

Dual-sensor-helath-monitor_03

Когато двата пръста на двете ръце се допрат до сензорите, се образува затворена “електрическа” верига през тялото, така че сензорите могат да измерят електрическите импулси на организма и да докладват отчетените резултати, включително и да покажат електрокардиограма.

Няколко секунди са нужни на двусензорната система за провеждането на измерването. След това отчетените стойности се визуализират на екрана чрез приложение, което показва и рефенрентите стойности на всички показатели.