Развитието на “умните” технологии и блокчейн системите през последната година накара участниците на Световния мобилен конгрес в Барселона тази година да ни покажат по нов начин темата за сигурността. Днес мисълта за защитата отива далеч границите на компютъра. Тя обхваща всичко в интелигентната дигитална среда – телевизори и хладилници, индустриални роботи и умни регулатори на светофари.

Сигурността преди

Първите прогнози за умния дом и умния град разглеждаха сигурността в светлината на представата за злонамерени хакери, които търсят начин да нанесат щети. Плашещо звучеше мисълта, че ако имаме, например, медицинско устройство в дома си и то е свързано с умната мрежа, някой може да узнае личния ни здравен статус и да навреди на здравето ни. Ужасяващо звучеше идеята, че злонамерен хакер може да хакне умната електроразпределителна мрежа и да остави цял град на тъмно.

Security_1

Новият фактор

Тези сценарии не са изключени, разбира се, но бумът на криптовалутите направи интелигентния дом уязвим по съвсем друг начин.

Всяко устройство, което има процесор и софтуер, днес е обект на интерес за хакерите!

Създателите на нелегален код се вълнуват от това как да инсталират “копачи” на възможно най-много чужди устройства. Те търсят слабости в защитата, за да качат своите „миньори“ върху всичко, което има някаква изчислителна способност. Инсталирането би следвало да става тайно, тихомълком, без знанието на собственика, без видими поражения.

Security_2

Уязвимите

Една от най-уязвимите групи продукти в момента са телевизорите от ново поколение. На практика това са Android устройства и като такива те позволяват да им се инсталират приложения. Колко удобно е това за собствениците на криптовалути! Именно така наречените смарт телевизори бяха във фокуса на изложители на Световния мобилен конгрес като ESET, Norton/Symantec, McAfee.

За момента все още няма статистика каква част от умните телевизори са били обект на подмолно инсталиране на „копачи“. Фирмите не разполагат с данни, защото тенденцията е много млада. Потребителите обаче изобщо не си дават сметка, че прекрасният им нов телевизор е „трапеза“ за незнайни мераклии за бизнес чрез криптовалута.

По аналогичен начин всяко друго устройство, което има процесор, е обект на интерес – особено ако има софтуер, който позволява инсталирането на приложения. Дори не е нужно системата да бъде хаквана – достатъчно е зловредният код да се маскира като приятно, забавно или привидно полезно приложение, което потребителите да пожелаят да си инсталират сами.