Седмо издание на журналистическия конкурс, който отличава най-добрите материали за иновации, технологии и наука през годината

Новото издание на Mtel Media Masters започва на 15 юни. Представителите на медиите ще разполагат с повече от три месеца, за да кандидатстват в ежегодната надпревара – от 15 юни до 2 октомври. Желаещите да кандидатстват в конкурса могат да изпращат своите материали онлайн през специално разработената за Mtel Media Masters платформа за кандидатстване.

От 2010 година досега Mtel Media Masters отличава най-добрите журналистически разработки, показващи как технологиите, иновациите и научните открития влияят върху живота ни и го променят. Инициативата за конкурса е на Мтел, а негови организатори са Центърът за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация“. Експертите на неправителствените организации приемат номинираните материали и подпомагат работата на независимото жури, което не включва представители на Мтел и определя победителите в конкурса.

Условия и критерии

Срок за кандидатстване
Кандидатури за участие се приемат до 2 октомври 2017 година от Центъра за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация“ на адрес http://blog.mtel.bg/mediamasters/.

Категории

Категория 1: Печатни медии (вестници и списания).

А) Кратки форми (до 8000 знака с интервалите).

Б) Дълги форми (над 8000 знака с интервалите).

Категория 2: Електронни медии (телевизия и радио).

А) Кратки форми (до 10 мин.).

Б) Дълги форми (над 10 мин.).

Категория 3: Онлайн медии (интернет издания без хартиена версия, блогове, информационни агенции).

А) Кратки форми (до 6000 знака с интервалите или до 10 минути).

Б) Дълги форми (над 6000 знака с интервалите или над 10 минути).

Допустимост

За участие в конкурса могат да кандидатстват:

 • Журналисти от електронни, печатни и интернет медии;
 • Журналисти на свободна практика;
 • Приемат се и материали, номинирани от медии, неправителствени организации и експерти в областта на медиите.

Критерии за оценка

Журналистическите материали се оценяват от независимо жури. То отличава най-добрите материали на базата на следните критерии за оценка:

 • Релевантност към темите на конкурса;
 • Информативност;
 • Обективност;
 • Аналитичност;
 • Творчески подход и стил.

Правила на конкурса

 • Подадените материали трябва да отразяват теми, свързани с различни сфери от нашия живот, върху които иновациите, технологиите и научните открития са оказали влияние;
 • Трябва да са изготвени и публикувани или излъчени на български език;
 • Да са авторски материали. В случай, че материалът е изготвен в съавторство, наградата се връчва на един от авторите, вписан във формуляра за кандидатстване. Творческият колектив сам решава как да се разпореди с наградата. При възникнал спор по отношение на авторството следва да се прилагат положенията, предвидени в Закона за авторското право и сродните му права. Нито журито, нито двете неправителствени организации, стоящи зад конкурса, нито “Мобилтел” ЕАД могат да бъдат страна в подобен спор;
 • Да са публикувани или излъчени в периода от 1 октомври 2016 година до 2 октомври 2017 година;
 • Всеки кандидат може да изпрати до три различни материала чрез електронния формуляр на този сайт или от бутона “Кандидатствай”. Материалите могат да се подадат едновременно, както и по различно време в рамките на срока за кандидатстване.
 • Екип от автори може да кандидатства с до три материала в конкурсна категория, като с материалите кандидатства екипът, а не всеки негов член;
 • Като материали по теми, свързани с науката, ще бъдат считани и разглеждани онези, които показват как в процеса на научното изследване или за научното откритие е използвана иновативна технология или е приложен иновативен подход.

 

При въпроси

contest@mtelmediamasters.bg

Център за развитие на медиите: Катя Благоева, 0878 539 013

Фондация „Медийна демокрация“: Николета Даскалова, 0898 854 728.

Участници

Списъкът с участниците в Mtel Media Masters 2017 ще бъде публикуван след изтичане на срока за кандидатстване.

Жури

Очаквайте скоро представянето на членовете на независимото жури.

Награди

Във всяка категория ще бъде връчена по една голяма награда от 3000 лева за кратка и за дълга форма, т.е. общо шест парични награди за всички категории.

Церемония

Церемонията по награждаването ще се проведе в края на октомври или в началото на ноември 2017 г.

mmastersMtel Media Masters