Първо издание на журналистическия конкурс

През 2010 година е първото издание на журналистическия конкурс Mtel Media Masters. Телекомът инициира надпреварата, за да бъде фокусирано общественото внимание върху значимостта на иновациите за развитието на икономиката и обществото не само в България, но и в световен мащаб. Целта на конкурса е да бъдат отличени най-добрите постижения при отразяване на теми, свързани с телеком сектора или с други области, върху които новите технологии оказват влияние – интернет, радио и телевизия, нови медии, медицина, търговия, криминалистика и много други. С голямата награда в първото издание на Mtel Media Masters бяха отличени Надежда Василева от БНТ за репортажа й „Села без телевизия” и Владимир Владков от сп. “Computerworld” за неговия материал “Новото бойно поле – цифровата телевизия”.

Специален гост на церемонията по награждаване на победителите в конкурса е френският писател Фредерик Бегбеде. Участието на популярна и обществено значима личност, която да говори за това как технологиите ни променят, се превръща в запазена марка на церемонията Mtel Media Masters.

Наградени журналистически материали

Категория „Печатни медии” – награди и номинации

1–во място – Владимир Владков, сп. “Computerworld” – “Новото бойно поле – цифровата телевизия”
2-ро място – Светослав Метанов, в. „Дневен Труд”, „Ще чакаме ли още еврошамари”
3-то място – Орлин Спасов, сп. “Foreign policy” – „Вездесъщата телевизия”.
Николай Марченко, в. „Сега” – „Цифровизацията на ефира може да върне България в миналия век”
Цветан Илков, в. „Стандарт” – „Събраха кухнята в шкаф”
Здравка Маслянкова, в. „Янтра днес” – „Проблемът с GSM антените влиза в Народното събрание”

 

Категория „Електронни медии” – награди и номинации

1-во място – Надежда Василева, БНТ – „Села без телевизия”
2-ро място – Евгений Генчев, Нова ТВ – „Свобода или сигурност”
3-то място – Димитър Анестев, бТВ – „Страхове в магнитното поле”
Стоян Тошев, Hicomm.bg – „Близки срещи с интернет от четвъртия вид”
Момчил Карабулев, MobileBulgaria.com – „RIM с поглед към пазарите от Източна Европа”
Малина Дачева, Expert.bg – “Мобилната буря”

Церемония

Mtel Media Masters 2010 се превърна в едно от най-големите медийни събития на годината. „Лошото“ момче на френската литература Фредерик Бегбеде привлече над 450 души от медийния и рекламния свят на церемонията, на която говори за това как технологиите променят света. За целта Бегбеде беше избрал темата „Навлизаме ли в „Прекрасният нов свят” по едноименната антиутопия на Олдъс Хъксли.

Критерии за оценка

Журито отличи най-добрите материали на базата на шест основни критерии за оценка: информативност, обективност, аналитичност, собствен стил, творчески подход, нестандартен поглед към темата.

Участници

В първото издание на надпреварата се състезаваха над 60 авторски материала на журналисти от национални и регионални медии в две категории – Електронни медии и Печатни медии.

Оценка на конкурсните материали

Конкурсните материали бяха оценявани от независимо жури в състав: журналистите Тома Томов и Калина Андролова, медийният експерт Георги Лозанов, издателят Раймонд Вагенщайн, председателите на Съюза на българските журналисти и на Българското дружество за връзки с обществеността Милен Вълков и Милена Атанасова.

mmastersMtel Media Masters 2010