Трето издание на журналистическия конкурс

Мтел инициира журналисическата напревара за трети пореден път, а негов организатор и през 2012-а година е Центърът за развитие на медиите. Цел на конкурса и в неговото трето издание е да бъдат отличени най-добрите журналистически постижения, които показват значимостта и влиянието на иновациите върху развитието на икономиката и обществото у нас и по света, както и да бъдат поощрени обзорните и аналитични материали с нестандартен поглед върху развитието на технологиите и тяхното влияние върху нашия живот.

За да участва в церемонията по награждаването на победителите в  Mtel Media Masters, в България пристига звездата на съвременната турската литература Елиф Шафак.

Наградени журналистически материали

 

Категория „Информационни агенции и нови медии”

Голяма награда

Призови награди

 

Категория „Печатни медии”

Голяма награда

Призови награди

 

Категория „Електронни медии”

Голяма награда

Призови награди

За първи път тази година журито реши да отличи един от най-трудните жанрове в журналистиката – разследването, като присъди специална награда на Миролюба Бенатова от БТВ за репортажите и за телефонните измами.

Церемония

Церемонията по награждаването на победителите в Mtel Media Masters се състоя на 5 април в „Сердика офиси“. Специален гост на сбитието беше звездата на съвременната литература и най-обичаната турска писателка в момента Елиф Шафак. Тя бе за първи път в България по покана на Мобилтел и нейните български издатели „Егмонт“.

На Mtel Media Masters 2012 авторката на световните бестселъри „Любов“ и „Копелето на Истанбул“ говори за „Творческата сила и културата в ерата на телекомуникациите“. Тя се срещна за първи път на живо с българската публика, която я познава от няколко години чрез книгите й, в които източната мъдрост се среща с модерната западна музика, трагедиите на патриархалното турско общество – със съвременни културни феномени, а разтърсващите драми – с тънък хумор.

Условия и критерии

Срок за кандидатстване:
Центърът за развитие на медиите приемаше кандидатури за участие до 27.02.2012 г. (включително).

Кандидати:
За участие в конкурса могат да кандидатстват:

  • журналисти от електронни и печатни медии, информационни агенции и нови медии
  • журналисти на свободна практика
  • приемат се и материали, номинирани от медии, неправителствени организации и експерти в областта на медиите.

Всеки член на журито също ще може да номинира по един претендент за всяка от конкурсните категории.

Награди:
Победителите в трите категории получават парични и предметни награди.

Жури:
Конкурсните материали се оценяват от независимо жури. То отличава най-добрите материали на базата на няколко основни критерия за оценка.

Критерии за оценка:

  • иИнформативност
  • обективност
  • аналитичност
  • собствен стил
  • творчески и нестандартен подход към темата.

Правила на конкурса:

  • Конкурсните материали да отразяват теми, свързани с различни области от нашия живот, върху които новите технологии са оказали влияние
  • Да са авторски материали
  • Да са публикувани или излъчени в периода от 21 март 2011 г. до 20 февруари 2012 г.
  • Всеки кандидат може да изпрати до три броя материали.

Участниците в категория „Печатни медии” трябва да изпратят линк към публикацията в електронната страница на медията и/или фотокопие от публикуваната статия.

Претендентите в категория „Електронни медии” трябва да изпратят аудио/видео файл с излъчените материали.

Кандидатите в категория „Информационни агенции и нови медии” трябва да изпратят линк към материала и/или разпечатка на страницата с дата на публикуване.

Кандидатите трябва да изпратят попълнен Формуляр за участие с приложени материали на e-mail адрес: competition@mediacenterbg.org.

За по-големи видео и аудио материали може да се използва www.mediafire.com, като автоматично генерираният линк се изпраща заедно с формуляра за участие.

Контакти за допълнителна информация:
Катя Благоева
Център за развитие на медиите
тел. 02/ 988 92 65

Участници

Категории:

  • Електронни медии
  • Печатни медии
  • Информационни агенции и нови медии.

През 2012 година за наградите Mtel Media Masters се състезават журналисти от 42 национални и регионални медии. До изтичане на срока за участие Центърът за развитие на медиите прие кандидатурите на 67 автори. В неправителствената организация бяха получени 128 материала на журналисти от цялата страна.

Жури

Елена Йончева е журналист, продуцент и автор на поредица от документални филми.

Като репортер е отразявала войната в Босна, Косово, Афганистан, Чечня, Ирак, революцията в Украjна, конфликта в Израел. Автор и режисьор на повече от 30 документални филма, разследващи политически и обществени събития по света, сред които Северна Корея, Колумбия, Венецуела, Азарбайджан, Сомалия, Алжир, Иран.

Доц. д-р Десислава Бошнакова е преподавател по PR в департамент “Масови комуникации” на НБУ, основател и управител на ROI Communication – фирма, специализирана в сферата на PR, специалните събития и издаването на специализирана литература.

Автор е на две книги “PRоговорки: Принципите на ПР, съхранени и увековечени от българските пословици и поговорки” и “Политическите комуникации в мрежата 2.0”. В началото на своята кариера прекарва няколко години в полет, като стюардеса. Работила е като журналист, редактор в печатни и електронни медии. В свободното си време пише в блога си, снима, чете книги.

Огнян Златев е създател (септември 1998) и почетен председател (декември 2011) на Център за развитие на медиите.

Като експерт в областта на развитието на медиите в страни в преход, саморегулацията и етичните стандарти в журналистиката и свободата на изразяване, работи за ЮНЕСКО, Международната федерация на журналистите, Организацията за сигурност и сътрудничево в Европа и други в страните от Западните Балкани, Южно-кавказкия регион, Централна Азия и Близкия изток. Член е на Управителния съвет на Глобалния форум за развитие на медиите и на журито за Световната годишната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите.

Ваня Щерева – автор на романите „Образцов дом”, “30 неизвинени”, “Татко, аз и Ангелът”, “Мила Мерилин”, „Стъклен дом” , сборниците „Фасове” и “Любовни упражнения”. За 2011 година книгите „Мила Мерилин” и „Любовни упражнения” са в топ 10 за най-продавани заглавия.

Режисьор е на десетки музикални видеоклипове и на три късометражни филма.

Председателят на борда на еАкадемия www.e-Acad.eu и основател на Webit Пламен Русев е един от световно признатите двигатели за развитието на дигиталната индустрията в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка. Редица експерти, сред които Том Баумън (Вице президент BBC), Ален Йоро (Президент IAB), Щефан Ейнхарт (Google) и други казват за него, че е завладяващ събеседник и визионер в дигиталната индустрия. Като лектор на редица конференции и международни форуми той вдъхновява аудиторията и предава идеите и виждането си за развитие на индустрията. Пламен Русев е инициатор и сред четирите основатели на Webit Ambassadors www.WebitAmbassadors.org. Той е член на Почетния борд на организацията, която днес обединява над 200 топ професионалисти от свят и има за цел развитието на дигиталната индустрия в региона чрез създаването на образовани кадри и привличане на инвестиции. Има 20 годишен опит в маркетинга, 14 от които се занимава професионално с дигитален маркетинг и нови технологии. Член е на консултативния съвет към Министерството на Транспорта, Съобщенията и Информационните технологии. Автор е на книгата, превърнала се в учебник за маркетинг в социалните медии – “Властта на хората – новият маркетинг”.

Маргарет Съливан е с дългогодишна журналистическа практика в редица печатни издания, има богат опит като специалист по връзки с медиите както в САЩ, така и в чужбина, работила е като прессекретар в администрацията на президента Джордж Буш, била е председател на Националния пресклуб във Вашингтон, както и изпълнителен директор на Американската национална комисия за ЮНЕСКО.

Завършила е история и журналистика в Станфордския университет и е специализирала в Харвард.
Виж обръщението на Маргарет Съливан

mmastersMtel Media Masters 2012