Пето издание на журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука

В петото издание на конкурса е променен неговият регламент, както и категориите, в които журналистите могат да кандидатстват със свои материали по теми, свързани с иновациите, технологиите и науката, и показващи начина, по който те влияят върху развитието на икономиката и обществото не само в България, но и по света.

За своята пета церемония Mtel Media Masters  има не един, а петима специални гости: журналистът Велислава Попова, спортният коментатор Момчил Манчев, издателят Жаклин Вагенщайн, учителят Емил Джасим и специалистът по репродуктивно здраве д-р Мефтуне Шефкетова.

Наградени журналистически материали

През 2015 година във всяка категория беше връчена по една голяма награда от 3000 лева за кратка и за дълга форма, както и по една предметна награда за кратка и за дълга форма, т.е. общо шест парични и шест предметни награди за всички категории. В категория „Интернет медии“, подкатегория „Кратки форми“, победител стана Константин Павлов от блога „Бели байтове за черни дни“ за материала „Светът с и без YouTube”, a в подкатегория „Дълги форми“ беше отличена Видка Атанасова от Dnevnik.bg за „Четири „Космически предизвикателства“ за девет седмици“. Призове в категория „Печатни медии“ получиха Асен Георгиев за публикувания във вестник „Капитал“ материал „Facebook (в) почивка“ – в подкатегория „Кратки форми“, и Емил Спахийски от вестник „Труд“ за статията му „Призраци дебнат от фейсгроба“ – в подкатегория „Дълги форми“. Отличен в категория „Електронни медии“ , подкатегория „Кратки форми“, бeше Бойко Василев от БНТ за материала му „Да отгледаш сърца“ , а в подкатегория „Дълги форми“ наградата отиде при Мария Милкова от Нова Телевизия за документалния филм „Будителят без броня“. Журито реши да присъди и една специална награда – на журналиста Юлиян Арнаудов от вестник „Капитал“.

Списък на участниците през 2015 г. и техните конкурсни материали

Церемония

„Пет сценария за утре“ оживяха на сцената в петото издание на журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Mtel Media Masters 2015. Тази година то се проведе в иновативен формат, като на сцената вместо един се качиха петима гости, които представиха своите хипотези, наддежди и прогнози за това как високите технологии ще променят професията им в бъдеще и ще помогнат на хората да имат по-качествен живот. „Сценаристите“ на Mtel Media Masters 2015 бяха журналистът Велислава Попова, спортният коментатор Момчил Манчев, издателят Жаклин Вагенщайн, учителят Емил Джасим и специалистът по репродуктивно здраве д-р Мефтуне Шефкетова.

Условия и критерии

Срок за кандидатстване
Кандидатури за участие се приемат до 7 октомври 2015 година от Центъра за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация“.

Категории

 

Категория 1: Печатни медии (вестници и списания, излизащи на хартия).

 

А) Кратки форми (до 8000 знака с интервалите).

Б) Дълги форми (над 8000 знака с интервалите).

 

Категория 2: Електронни медии (телевизия и радио).

 

А) Кратки форми (до 10 мин.).

Б) Дълги форми (над 10 мин.).

 

 

Категория 3: Интернет медии (интернет издания без хартиена версия, блогове, информационни агенции).

 

А) Кратки форми (до 6000 знака с интервалите).

Б) Дълги форми (над 6000 знака с интервалите).

 

Допустимост
За участие в конкурса могат да кандидатстват:

 

 • журналисти от електронни, печатни и интернет медии;
 • журналисти на свободна практика;
 • приемат се и материали, номинирани от медии, неправителствени организации и експерти в областта на медиите.

Критерии за оценка

Конкурсните материали се оценяват от независимо жури. То отличава най-добрите материали на базата на следните критерии за оценка:

 

 • информативност;
 • обективност;
 • аналитичност;
 • собствен стил;
 • творчески и нестандартен подход към темата.

Правила на конкурса

 • Конкурсните материали да отразяват теми, свързани с различни области от нашия живот, върху които иновациите, технологиите и научните открития са оказали влияние;
 • Да са авторски материали. В случай, че материалът е изготвен в съавторство, наградата се връчва на един от съавторите, вписан във формуляра за кандидатстване. Творческият колектив сам решава как да се разпореди с наградата. При възникнал спор по отношение на авторството следва да се прилагат положенията, предвидени в Закона за авторското право и сродните му права. Нито журито, нито двете професионални неправителствени организации, стоящи зад конкурса, нито Мобилтел ЕАД могат да бъдат страна в подобен спор;
 • Да са публикувани или излъчени в периода от 1 октомври 2014 година до 30 септември 2015 година;
 • Всеки кандидат може да изпрати до три броя материали.

Участници

56 журналисти от 40 национални и регионални медии, както и такива на свободна практика, се състезават за наградите в Mtel Media Masters 2015 – конкурс за най-добрите материали, които показват как новите технологии, иновациите и науката оказват влияние върху всички области от нашия живот и го променят. Организаторите от Центъра за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация“ получиха над 100 журналистически материала: в категория „Печатни медии“ – 46; в категория „Интернет медии“ – 36; в категория „Електронни медии” – 28.

 

Печатни медии (вестници и списания, излизащи на хартия)

 • Кратки форми (до 8000 знака с интервалите)
 • Дълги форми (над 8000 знака с интервалите)

 

Електронни медии (телевизия и радио)

 • А) Кратки форми (до 10 мин.)
 • Б) Дълги форми (над 10 мин.)

 

Интернет медии (интернет издания без хартиена версия, блогове, информационни агенции)

 • А) Кратки форми (до 6000 знака с интервалите)
 • Б) Дълги форми (над 6000 знака с интервалите)

 

За въпроси:

office@mtelmediamasters.bg

 

Център за развитие на медиите

Асен Величков, 0895 462 137

 

Фондация “Медийна демокрация”

Николета Даскалова, 0898 854 728.

Списък на участниците през 2015 г. и техните конкурсни материали

Жури

Весислава Антонова , член на Управителния съвет на Центъра за развитие на медиите
Журналист. Пише за медиите и рекламата като бизнес. Част е от Управителния съвет на Центъра за развитие на медиите, който е партньор на конкурса от 2011 година. С тяхно съдействие журито на Mtel Media Masters имаше чуждестранни членове през 2011 и 2012 година – Маргарет Съливан и Йън Райт. Благодарение на активните усилия на Центъра много журналисти се включиха в надпреварата, тъй като една от ролите на организаторите е да поощряват участието в конкурса. С професионализма си Центърът допринася всяко следващо издание на конкурса да бъде още по-професионално.

Животът ни е интернет и всичко останало е допълнително измерение!

Добрина Чешмеджиева, журналист
От четири години е главен продуцент на новините „ По света и у нас” в БНТ и водещ на седмичното дискусионно предаване „Референдум” от самото му начало през 2009 година. За близо 20-е години работа в обществената телевизия е била международен редактор, водещ на сутрешен блок и емисии новини, водещ на всички студиа на БНТ за европейските избори в България. Автор е на интервюта с датската кралица Маргрете Втора, Жозе Мануел Барозу, Андрус Ансип, Таря Халонен, Франко Фратини, Шимон Перес, Махмуд Абас. Участвала е в програма на Европейския център за журналистика за политиката на сътрудничество между ЕС и Близкия изток. Добрина Чешмеджиева е носител на nаградата „Журналист на годината” за 2012 г., награда “Журналист в електронна медия” за документален филм за доброволчестовото и благотворителността в САЩ, приза “Достойните българи”. Била е модератор на редица граждански дискусии и публични дебати.

Добрина Чешмеджиева: Почтеността прави журналиста непобедим

Иван Бедров, журналист
Има над 20 години опит в електронни, печатни и интернет медии. Започва кариерата си в БНР – Радио Пловдив, по-късно става и кореспондент на Радио “Свободна Европа” от града. Работи като репортер, водещ и продуцент в bTV, след това и в новинарския канал RE:TV. Бил е зам.-главен редактор на в. “Пари” и управляващ редактор на в. “Капитал Daily”. През 2013 г. е зам.-главен редактор “Развитие” в Дир.бг, след което се присъединява към екипа на списание и сайт “Клуб Z” като отговорен редактор “Анализи”. Има редица професионални специализации в международни образователни институти и центрове по теми като: “Нови медии” в Копенхаген, Дания; “Отразяване на политически теми” в Калифорния, САЩ; “Отразяване на етническото многообразие” в Маастрихт, Холандия; “Ромски изследвания” в Будапеща, Унгария, и други. Като журналист със силно изразена гражданска позиция, активно подкрепя каузи в защита на правата на човека и околната среда. Член е на настоятелството на Институт “Отворено общество”-София и на Общото събрание на Българския хелзинкски комитет.

Кин Стоянов, журналист
Има опит в печатните, електронните и новите медии. Основател и главен редактор на в. “Щастливец”, който списва през 1992 г. заедно с Борис Димовски и Радой Ралин. Заедно с режисьорите Пламен Масларов и Марио Кръстев създават предаването “Нашите 15 минути” по ТВ 7 – носител на награда “Осма муза” за 2008 година. С колегата си Емил Янев в Екип “Инфохолици” са автори и водещи на пет формата по Радио “София”, които за шест години получиха девет български и международни награди, сред които и Мтел Медиа Мастърс за 2012 година. Понастоящем е редактор на предаването “Денят разказва” – външна продукция на “Студия Трансмедия” в ТВ “Европа”, и на едноименния сайт: transmedia.bg

Начо Стригулев, журналист
Редактор “Технологии” в списание “Мениджър”. От 1999 г. е журналист в областта на науката и технологиите. Преди списание “Mениджър” е работил за различни издания, включително “Дневник”, списание “Обекти” и PC Week. Носител е на три награди в категория “Печатни медии” на конкурса Mtel Media Masters – две големи награди през 2012 г. и 2014 г., както и приз през 2011 година.

Начо Стригулев за разликата между публичното изказване на мнение и журналистиката

mmastersMtel Media Masters 2015