Шесто издание на журналистически конкурс за иновации, технологии и наука

Новото издание на Mtel Media Masters започва на 3 юни. За първи път представителите на медиите ще имат на разположение почти четири месеца, за да кандидатстват – от 3 юни до 30 септември. Новост в конкурса е и начинът, по който ще се кандидатства – това ще става онлайн през специално създадената за Mtel Media Masters платформа. От създаването й през 2010 година надпреварата търси да отличи най-добрите журналистически разработки, показващи как технологиите, иновациите и научните открития влияят върху живота ни и го променят. Инициатива за конкурса е на Мтел, а негови организатори са Центърът за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация“. Експертите на неправителствените организации приемат номинираните материали и подпомагат работата на независимото жури, без участието на представител на Мтел, което определя победителите в конкурса.

 

Условия и критерии

Срок за кандидатстване

Кандидатури за участие се приемат до 30 септември 2016 година от Центъра за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация“ на адрес http://blog.mtel.bg/mediamasters/.

Категории

Категория 1: Печатни медии (вестници и списания, излизащи на хартия).

А) Кратки форми (до 8000 знака с интервалите).

Б) Дълги форми (над 8000 знака с интервалите).

Категория 2: Електронни медии (телевизия и радио).

А) Кратки форми (до 10 мин.).

Б) Дълги форми (над 10 мин.).

Категория 3: Интернет медии (интернет издания без хартиена версия, блогове, информационни агенции).

А) Кратки форми (до 6000 знака с интервалите или до 10 минути).

Б) Дълги форми (над 6000 знака с интервалите или над 10 минути).

Допустимост

За участие в конкурса могат да кандидатстват:

 • Журналисти от електронни, печатни и интернет медии;
 • Журналисти на свободна практика;
 • Приемат се и материали, номинирани от медии, неправителствени организации и експерти в областта на медиите.

Критерии за оценка

Конкурсните материали се оценяват от независимо жури. То отличава най-добрите материали на базата на следните критерии за оценка:

 • Информативност;
 • Обективност;
 • Аналитичност;
 • Собствен стил;
 • Творчески и нестандартен подход към темата.

Правила на конкурса

 • Конкурсните материали да отразяват теми, свързани с различни области от нашия живот, върху които иновациите, технологиите и научните открития са оказали влияние;
 • Трябва да са изготвени и публикувани или излъчени на български език;
 • Да са авторски материали. В случай, че материалът е изготвен в съавторство, наградата се връчва на един от съавторите, вписан във формуляра за кандидатстване. Творческият колектив сам решава как да се разпореди с наградата. При възникнал спор по отношение на авторството следва да се прилагат положенията, предвидени в Закона за авторското право и сродните му права. Нито журито, нито двете професионални неправителствени организации, стоящи зад конкурса, нито Мобилтел ЕАД могат да бъдат страна в подобен спор;
 • Да са публикувани или излъчени в периода от 1 октомври 2015 година до 30 септември 2016 година;
 • Всеки кандидат може да изпрати до три броя материали чрез електронния формуляр на този сайт/бутон “Кандидатствай”. Материалите могат да се подадат едновременно, както и по различно време.
 • Екип от автори може да кандидатства с до три материала в конкурсна категория, като с материалите кандидатства екипът, а не всеки негов член;
 • Като материали по теми, свързани с науката, ще бъдат считани и разглеждани онези, които показват как в процеса на научното изследване или за научното откритие е използвана иновативна технология или е приложен иновативен подход.

 

При въпроси

contest@mtelmediamasters.bg

Център за развитие на медиите: Катя Благоева, 0878 539 013

Фондация „Медийна демокрация“: Николета Даскалова, 0898 854 728.

Участници

Можете да разгледате списъка с участници в Мтел Медиа Мастърс 2016 в линка по-долу:

Списък на участниците през 2016 г. и техните конкурсни материали

Жури

Веселина Седларска е учила журналистика в Софийския университет, специализирала е в САЩ. Вярва, че журналистиката е несвършващ разговор с читателя и че основната тема винаги е общуването на човека със самия себе си и с другите. Неизкушена от борби за кариера и постове, компенсира с всекидневни битки за доверието на хората. В момента работи за сайтовете  „Клуб Z“ и „Редута“.

Емил Спахийски е журналист и сценарист. Носител на наградите „Паница“ за принос към журналистиката при отразяване на войната в Косово, „Черноризец Храбър“ за публицистика и Mtel Media Masters. Съавтор (с Марин Дамянов и Стефан Командарев) на сценария на игралния филм „Съдилището“ (реж. Стефан Командарев), който е лауреат на  голямата награда „Златна роза“ – 2014, Гранд при на фестивала в Индианополис, САЩ, българско предложение за наградите „Оскар“ и още много награди, включително за най-добър сценарий на Българската филмова академия.
Работи като политически наблюдател във в. „Труд“. Завършил е журналистика в СУ „Климент Охридски“. Учи режисура в ЮУ „Неофит Рилски“. Специализирал е драматургия в НАТФИЗ, EPU в Щадтшлайнинг (Австрия), Московското училище по политически науки. Работил е като репортер и коментатор във вестниците „24 часа“ и „Сега“. Бил е главен редактор на списанията “За мен“, „Егоист“, FHM. Работил е като сценарист и отговорен редактор в „Сървайвър“, „Африка – звездите сигурно са полудели“ и „Столичани в повече“ (бТВ). Съавтор на книгата „Моделът на успаха или как да успяваме в България“.

Константин Павлов. Най-интересното нещо на света за Константин Павлов е Интернет и седемнадесет години от живота си е отделил на световната мрежа. Поддържа е популярен блог. От 2010 година е част от екипа на фондация „Четиринадесети януари“, която специализира в цифровите права и поддържа проекти, измерващи искреността на политическата реч, в защита на медийната свобода и в защита на личното пространство онлайн. Отскоро е и докторант по социология в Софийския университет, изследващ влиянието на интернет технологиите върху обществото.

Начо Стригулев e журналист. Редактор “Технологии” в списание “Мениджър”. От 1999 година е журналист в областта на науката и технологиите. Работил е за различни издания, включително “Дневник”, списание “Обекти” и PC Week. Носител е на три награди в категория “Печатни медии” на конкурса Mtel Media Masters – две големи награди през 2012 година и 2014 година, както и приз през 2011 година.

Светослав Иванов е част от екипа на bTV Новините от 2007 година. Автор е на десетки документални филми, интервюта и репортажи от горещите точки на света, сред които Ирак, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан, Демократична република Конго и много други.
Носител е на множество престижни награди на гилдията, негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания света, сред които британският вестник The Independent. Специализирал е в Организацията на обединените нации в Ню Йорк и Женева през 2012 година. Носител е на наградата „Робер Шуман“ на Европейската комисия за разследването си „Полумесец в Короната“ за ислямистките движения в Лондон. Трикратно е определян за „Репортер на годината“ от колегите си от bTV Новините. Водещ на предаването „120 минути“, което се излъчва всяка неделя. Автор на книгата „Там, където загинаха дърветата” с пътеписи от най-горещите точки на света.

Награди

През 2016 година във всяка категория ще бъде връчена по една голяма награда от 3000 лева за кратка и за дълга форма, т.е. общо шест парични и награди за всички категории.

Световноизвестният фотограф Ървин Олаф е гостът на Mtel Media Masters ‘2016

Определяният като „модерен демон“ на световната съвременна фотография Ървин Олаф идва у нас по покана на Мтел и „Фотофабрика“, за да бъде специален гост на церемонията по награждаване на победителите в журналистическия конкурс за технологии, иновации и наука Mtel Media Masters на 18 октомври в София.

Участието на популярна и обществено значима личност, която говори за това как новите технологии и иновациите ни променят, е запазена марка на събитието.

Олаф е холандски многостранен артист, един от най-известните и разпознаваеми фотографи на съвременното визуално изкуство. Завършил е журналистика в Утрехт. Първата си фотографска награда печели през 1988 година, когато и дебютира на международната арт сцена. Името му се свързва с рекламни кампании за Levi’s, Microsoft и Nokia. Работил е за Vogue и The New York Times.

През тази година негови творби са показвани в две големи изложби в Испания и в Русия, а на 8 септември негова експозиция ще бъде открита в Националната галерия в София. Изложбата „Четири серии“ ще предшества участието на Олаф в Mtel Media Masters. Тя е част от програмата на фестивала „Фотофабрика“ и е организирана с подкрепата на Мтел. Експозицията включва четири от най-емоционалните серии на световноизвестния фотограф – „Мъка“, „Черни“, „Здрач“, „Изгрев“ (Grief, Blacks, Dusk, Dawn), които ще могат да бъдат видени у нас до 19 октомври.

mmastersMtel Media Masters 2016